Pozorište u surovoj tržišnoj utakmici

Aleksandra Madžar
Pozorište u surovoj tržišnoj utakmici

Beograd - Osećam da je pozorište prestalo da bude jedina institucija u kojoj se jedna grupa ljudi obraćala drugoj da im saopšti istine o njihovim životima. Danas to više nije moguće.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" profesor Vladimir Stamenković, pozorišni kritičar, koji bi mogao da konkuriše za "Ginisovu knjigu rekorda", jer kritike piše u kontinuitetu od 1956. godine.

 - Imam utisak da pozorište više ne zanima društvo. Ono je prepušteno jednoj surovoj tržišnoj utakmici, u kojoj ne može da opstane - smatra Stamenković.

Istakao je da je nekada pozorište bilo potrebno društvu da se pokaže koliki je stepen civilizacije jedna nacija dostigla.

- Ne želim da glorifikujem ona vremena u kojima je pozorište značilo mnogo više nego danas, ali sigurno je da je tada teatar proširivao granice slobode koje su bile ugrožene u državi kakva je bila Jugoslavija - kazao je Stamenković.

Već 54 godine piše o pozorištu, 48 godina za časopis "NIN", a 40 bilježi svoja zapažanja o "Bitefu".

- Bilo je kriza i hteo sam da odustanem, ali istrajnost u meni bila je jača - rekao je Stamenković.

Objasnio je da je svaka kritičarska riječ bila izgovorena u ime proširenja krugova slobode koje je pozorište "Bitef" donosilo iz Evrope u Jugoslaviju.

- Mislim da sam bio veoma naklonjen "Bitefu", čak i kad sam pisao negativno o predstavama - dodao je Stamenković.

Njegova knjiga "Dijalog s tradicijom, Bitef 1967. do 2006" čekala je šest godina na objavljivanje, a kapitalno djelo štampao je "Službeni glasnik" iz Beograda.

Knjiga predstavlja teatrološku studiju posvećenu "Bitefu".

- Čekao sam šest godina da knjiga ugleda svetlost dana, mada ne znam zašto. U toj knjizi čitalac može da sazna o istoriji jednog festivala i da pred sobom ima živo svedočenje o predstavama koje su na njemu izvedene - kazao je Stamenković.

Rekao je da je knjiga "Dijalog s tradicijom, Bitef 1967. do 2006" istorija promjene koja se dogodila u pozorištu u drugoj polovini dvadesetog vijeka.

- To je period kada je moderna izgubila onaj značaj koji je imala pre toga i kada se pozorište suočilo sa drugim vrstama scenskog izraza - objasnio je Stamenković.

Bolja vremena

- Savetujem mladim i potencijalnim kritičarima da pišu ono što misle. Pod svim okolnostima. Uvek je to moguće. A kada je reč o pozorištu, ono je večna institucija. Nadam se da će nastupiti bolja vremena za pozorište kada nastupe i za naše društvo - rekao je Vladimir Stamenković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana