Povratak publike u teatre

Aleksandra Madžar i dopisnici
Povratak publike u teatre

Banjaluka - Pozorišta u manjim gradovima širom Republike Srpske ne gube vrijeme već kulturni život u svojim sredinama podižu na viši nivo, radeći predstave u sopstvenoj produkciji.

 - Ponosan sam što smo za četiri godine postojanja uspjeli da uradimo 17 predstava, sa kojima smo učestvovali na mnogim festivalima i dobijali priznanja za naše glumačke kreacije - rekao je izvršni direktor teatra "Scena" Novi Grad Srećko Marčeta.

Za sve one koji su prepoznali trud i zalaganje da duh pozorišta zaživi i u njihovom gradu predstave održavaju u lokalnom bioskopu.

- Predstave su nam jako posjećene, imamo svoju vjernu publiku. Uglavnom igramo komedije. Nedavno smo renovirali salu u nekadašnjem Domu kulture, gdje smo napravili malu scenu sa 60 mjesta, pa predstave izvodimo i u tom novom prostoru - kazao je Marčeta.

Da su pozorišta u malim sredinama jednako važna kao i teatri u velikim gradovima, jer razvijaju pozorišni bonton i bude interesovanje za umjetnost, potvrdila je umjetnički rukovodilac Gradskog pozorišta Mrkonjić Grad Dubravka Nikolić.

- Drago mi je da smo uspjeli da obrazujemo publiku koja više nije vašarski orijentisana. Organizacija festivala "Dani pozorišta u Mrkonjić Gradu" najviše nam pomaže da publiku informišemo. Zimi imamo problem sa grijanjem, tako da većinu premijera održavamo u proljeće - istakla je Nikolićeva.

Glumci Ivan Petrović, Nenad Blagojević i Danka Žugić veliku ljubav prema pozorišnim daskama pretvorili su u Teatar "Ubuntu" u Bijeljini.

- Na scenu smo postavili predstave "Nek’ mu je laka crna zemlja", "Žena mog najboljeg druga", "Virus", "Koštana", "Cajkač", "Kafina cura fina", "Mačak u čizmama", "Trag ljudskih zuba", te predstavu "Kume, izgore ti…" - podsjetila je Žugićeva.

Trebinje i Foča

Glumac i reditelj iz trebinjskih "Malih stvari" Željko Milošević ukazuje na nedostatak novca za pozorišnu produkciju u malim mjestima.

Iako u Foči postoji pozorišna sala, ona je uglavnom prazna, jer godišnje bude izvedena jedna predstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana