Poučna priča hrabrog krojača

Aleksandra Madžar
Poučna priča hrabrog krojača

Banjaluka - U koloni dvoje po dvoje, držeći se za ruke i "ozbiljno" pričajući na samo njima razumljivom jeziku, mališani banjalučkih osnovnih škola sa nestrpljenjem su čekali da uđu u Dječije pozorište Republike Srpske, gdje se održava Međunarodni festival pozorišta za djecu.

Ljubazno osoblje, kao i njihove učiteljice, trudili su se da na trenutak umire euforiju koja je vladala u iščekivanju predstave "Hrabri krojač" i da najmlađe posjetioce smjeste u udobne pozorišne stolice.

Komad, koji je izveden pretposljednji festivalski dan, juče u 11 časova, dolazi iz kreativne radionice Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina u režiji Gabora Šrama.

Život mladog krojača Jakova, koji ima želju da postane vitez, jer su mu bitke sa iglom i makazama dosadile, zainteresovala je male zaljubljenike u pozorište.

Sa radoznalošću su posmatrali kako se u Jakovu budila želja da vodi borbu sa pravim aždajama i džinovima. Sa uzvicima su pozdravili njegov prvi "junački poduhvat", kada je jednim udarcem ubio sedam muva.

Priča, koja je djeci u sali ukazala na to koliko su pamet, hrabrost i visprenost važni u mnogim situacijama, pokazala je da se u životu i mali i veliki ljudi često nalaze na prekretnicama sa kojima treba da nauče da se nose.

Jakov je ostavio krojačku radionicu i otisnuo se u život pun avantura. Stigao je u kraljevsku palatu, gdje ga je očarala ljepota mlade princeze. Strogi otac, kralj, postavio je Jakovu tri teška zadatka: da savlada divove, divljeg vepra i aždaju, koje je mladi krojač sa lakoćom pobijedio. Kraj komada poslao je poruku da je ipak, pored svega, ljubav najvažnija, pa su se Jakov i njegova princeza vjenčali.

U pozorišnoj sali, u jednom od redova, pored mališana sjedio je i reditelj iz Sofije Todor Valov, koji je prvi put u Banjaluci i na festivalu.

- Mnogo sam zadovoljan organizacijom festivala. Atmosfera mi se mnogo dopada. Lijepo je vidjeti da je mnogo pažnje posvećeno i pratećem programu - rekao je on.

Istakao je da je jako važno za djecu da grade odnos prema pozorištu.

- Festivali su veoma bitni, njihovo postojanje je neophodno i oni koji su nadležni za to treba da ih podržavaju - kazao je Valov.

Osvrnuo se i na predstavu Dječijeg pozorišta "Guliver u zemlji Liliputanaca", koja je izvedena u utorak uveče u čast gostiju.

- Teško je izvoditi takve komade. Svaka čast ansamblu i ostatku stvaralačkog tima što su izabrali baš ovo djelo. Bilo je tu mnogo posla. Scenografija je dobra, sviđaju mi se rediteljski potezi, a posebno adaptacija - naglasio je reditelj.

Svečano zatvaranje

Dodjelu nagrada i svečano zatvaranje obilježiće "Brankova gusarijada" Pozorištanca "Puž" iz Beograda, koja će biti izvedena večeras u 18.30 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske. Autor teksta za ovaj komad je Branko Miličević Kockica. Sve prisutne očekuje muzički kontakt šou sa publikom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana