Poezija teatra očarala najmlađe

Aleksandra Madžar
Poezija teatra očarala najmlađe

Banjaluka - Festivalska atmosfera i duh drugih, gostujućih zemalja te, naravno, nezaobilazna magija teatra mogli su se osjetiti u vazduhu i drugog dana ove manifestacije u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Međunarodni festival pozorišta za djecu četrnaesti put je u Banjaluku donio vrhunski umjetnički kvalitet na radost mnogobrojnih mališana koji njeguju kulturu odlaska u teatar.

U nedjelju su odigrane tri predstave, a prva na repertoaru je doputovala iz daleke Argentine. Riječ je o komadu "Cirkus Mandragora" po tekstu i u režiji Huana Kruza Brakamonte.

Komična priča o dva klovna u kojoj je ljubavni dijalog razumljiv i bez riječi izvedena je na sceni. Uz cirkuske vratolomije i živu muziku predstava dobija oblik jedne dramatične prosidbe gdje cirkus postaje poezija.

Žongliranje, različite akrobacije sa maramama i trapezom, harmonika, klavir i neobični instrumenti učinili su ovu predstavu podjednako zabavnom za djecu, mlade i odrasle.

Na sceni "Petar Kočić" Narodnog pozorišta Republike Srpske izvedena je u dva termina predstava "Zmaj i princeze" Lutkarskog kazališta iz Mostara.

Publika je imala priliku da se upozna sa neobičnom pričom o jednoj princezi i jednom zmaju.

-  I baš kao u bajkama, ova pozorišna bajka osmišljena je za tri dana. Ali nekako nije nam se svidjela princeza Sunčica, pa smo je zamijenili princezom Veselkom, a zatim u istoj bajci je zamijenimo drugom i još jednom i još jednom… Nakon mjesec posla, potpuno smo se zbunili. Nismo znali koja je princeza bolja od ostalih - poručio je mališanima autorski tim iz ovog teatra.

Drugi festivalski dan, nedjelja, završen je komadom Mini teatra iz Ljubljane "Jurček i tri razbojnika"

"Jurček i tri razbojnika", predstava sa marionetama u četiri čina, napisana je tokom Drugog svjetskog rata kako bi se proslavio procvat lutkarskog pozorišta. Partizansko lutkarsko pozorište nije bilo usamljen slučaj pozorišne propagande u Evropi. Ono samo objelodanjuje partizansku umjetnost koja danas nije dobro poznata široj javnosti.

Umjetnička priča, ispričana kroz komad "Labudovo jezero" izvedena je u ponedjeljak u režiji Todora Valova i izvođenju ansambla Pozorišta za decu Kragujevac.

Mališanima je bila jako zanimljiva priča u kojoj princ Zigfrid šetajući kraj jezera vidi jato labudova, koje želi da ulovi, ali princeza Odeta, koju je zli čarobnjak Rotbard pretvorio u labudicu, opčini princa svojim plesom i ljepotom i, naravno, dogodi se ljubav.

Festival traje do srijede, 7. oktobra, kada će stručni međunarodni žiri donijeti odluku o najboljima ove godine.

"Karađoz na festivalu"

Najmlađi posjetioci bili su u prilici da pogledaju i komad "Karađoz na festivalu" Tradicionalnog turskog teatra sjenki iz Istanbula.

- Karađoz i njegov stari dobri prijatelj razgovarali su jednog dana kad je iznenada Karađoz čuo udaljenu muziku i zapitao se odakle dolazi. Kada je upitao prijatelja za to, saznao je da je na gradskom trgu postavljen džinovski šator. Karađoz ozaren i uzbuđen odlazi na festival - dio je iz predstave koju su djeca sa oduševljenjem pratila.

Repertoar

Mališani će danas moći pogledati komade "Ljepotica i zvijer" pozorišta iz Mostara, "Don Huana" iz Slovačke, "Devet ovčica" iz Osijeka i "Baltik, pas na santi leda" iz Poljske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana