Podvala i Sudnica na tronu

Aleksandra Glišić
Podvala i Sudnica na tronu

Istočno Sarajevo - Predstava "Podvala" Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke i monodrama "Sudnica" - autorski projekat Aleksandra Ristanovića, pobjednici su ovogodišnjeg 22. međunarodnog festivala malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu.

Festival je svečano zatvoren u subotu uveče, za najboljeg glumca proglašen je Ljubiša Savanović za ulogu Neše u "Podvali", dok su Nataša Ivančević i Slađana Zrnić podijelile nagradu za najbolju glumicu za uloge Lane i Kaje u "Malom blagu" Gradskog pozorišta "Jazavac" iz Banjaluke.

Brojna publika ispratila je festival koji je trajao pet dana u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo. U zvaničnom dijelu programa, prikazano je pet predstava i četiri monodrame.

Festival je ponudio i prateće sadržaje - promocije knjiga i predstave koje su izvedene i na Palama.

- Nataša i ja smo baš srećne zbog nagrade koju dijelimo jer volimo ovu predstavu. Ovo je šesta nagrada za "Malo blago". Ova predstava je zaista prihvaćena i od strane branše i od publike i 2018. će sigurno biti uzbudljiva - rekla je glumica Slađana Zrnić koja tumači lik Lane u komadu Elen Marfi sa rediteljkinim potpisom Slađane Kilibarde.

Ni glumac Ljubiša Savanović nije krio radost zbog lične nagrade, ali i priznanja za kolege.

- Nagrada za moju ulogu je plod saradnje sa kolegama iz ansambla i rediteljkom Đurđom Tešić. Za mene je to veoma bitna uloga koja mi je došla u pravom trenutku, uloga u kojoj imam veliki prostor za igru i nadigravanje sa kolegama. Posebno me raduje što su koleginice Nataša Ivančević i Slađana Zrnić nagrađene kao najbolje glumice, kao i mladi kolega Aleksandar Ristanović - kaže Savanović koji je nagrađen za ulogu u predstavi rađenoj po tekstu Milovana Glišića. 

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković ponosan je na nove uspjehe ove teatarske kuće.

  • Međunarodni festival malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu je nama izuzetno drag festival. Nagrade logično dođu kao slijed profesionalnog rada u ozbiljnom pozorištu. Kada se spoje dobar reditelj, odlični glumci i tekst koji je klasik srpske književnosti priznanja ne mogu da izostanu . ističe Novaković.

Jednoglasna odluka

Odluku o proglašenju najboljih pozorišnih i glumačkih ostvarenja, žiri u sastavu Predrag Bjelošević, Miljan Vuković i Vitomir Mitrić, donio je jednoglasno.

Žiri je predložio da organizatori festivala sljedeće godine ustanove i nove nagrade, ističući ovogodišnju izvanrednu selekciju predstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana