Petnaesti rođendan u čast lutkarstva

Aleksandra Madžar
Petnaesti rođendan u čast lutkarstva

Istočno Sarajevo - Svi festivalski sadržaji su utkani u moto ovogodišnjeg festivala "U ime lutkarstva", koji će obogatiti duhovni život djece Istočnog Sarajeva kroz nove, svježe i izmaštane predstave.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" umjetnički direktor festivala reditelj Vitomir Mitrić, najavljujući bogat program Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest", koji će biti održan od 12. do 16. maja u organizaciji "Forum teatra". Čast da otvori festival pripala je pozorištu "Puž" iz Beograda sa predstavom "Sebični princ", po tekstu Branka Milićevića Kockice, u režiji Milice Kralj.

- S obzirom na to da festival slavi 15. rođendan, ovogodišnji moto veliča doprinos razvoju lutkarske umjetnosti u Republici Srpskoj i regionu - kazao je Mitrić.

Ukazao je i na to da je "Lut fest" po svom konceptu i profilu jedinstven događaj ovakvog tipa, te da zbog toga zauzima značajno mjesto u kulturnoj politici Srpske i Istočnog Sarajeva.

Ove godine najmlađi zaljubljenici u pozorište imaće priliku da uživaju u komadima pozorišta iz Rusije, Španije, Poljske, Srbije i Republike Srpske.

- Na festivalu ćemo imati dvadeset programa. Pored lutkarskih predstava u takmičarskom i pratećem programu, biće organizovane posjete za djecu opštine Trnovo - najavio je Mitrić.

Predstave će ocjenjivati stručni žiri, kojem predsjedava prof. Bonjo Lungov iz Bugarske, a članovi su teatrolog i publicista iz BiH Vojislav Vujanović i festivalski kritičar i analitičar iz Srbije dr Radoslav Lazić.

- Velika je umjetnička, estetska, vaspitna, obrazovna, društvena i interkulturalna uloga ovog festivala. Majski susreti sa vrhunskim predstavama naše, evropske i svjetske lutkarske umjetnosti su istinski praznik radosti i uvođenja najmlađe populacije u pozorišnu kulturu. Estetsko vaspitanje lutkarskom umjetnošću najzahvalniji je oblik pozorišne recepcije za najmlađe - istakao je Lazić.

Naglasio je značaj izložbe srpskog lutkarstva "Svetovi i junaci", koja će biti otvorena u okviru festivala. Riječ je o postavci Pozorišnog muzeja iz Novog Sada i Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice. Najavio je da će na jubilarnom "Lut festu" biti promovisane pozorišne knjige i organizovana predavanja o lutkarskom pozorištu.

Repertoar

Publika i žiri imaće priliku da pet dana uživaju u predstavama "Kamen po kamen" iz Španije, "Kolačić" i "Rjabina zagonetka" iz Rusije, te "Između" i "Pad" iz Poljske. Na festivalskom repertoaru su i "Kralj žabac" Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, "Kosić Bosić" iz Niša i "Ima li deda odelo" iz Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana