“Patuljak nosonja” podigao zavjesu

Aleksandra Madžar
“Patuljak nosonja” podigao zavjesu

Istočno Sarajevo - Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu otvorio je u Istočnom Sarajevu Državni lutkarski teatar iz Bugarske izvođenjem predstave “Patuljak nosonja”.

 

Lutkarskim spektaklom u režiji Biserke Kolevske započeo je zvanični takmičarski program festivala. “Patuljak nosonja” je romantična priča o tome kako u najtežim životnim trenucima čovjek može da promijeni svoju sudbinu i pronađe sreću uz pomoć srodne duše.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je da se ovako značajan međunarodni festival održava već 14 godina. Na otvaranju je premijerno prikazan animirani film “Šupljoglava igla”, nastao na radionici animiranog filma, u okviru aktivnosti “Forum teatra”, koji je organizator festivala.

- Na festivalu učestvuje devet pozorišta iz Bugarske, Slovačke, Njemačke, Slovenije, Srbije i BiH, a ovogodišnji moto je “Radost mašte i stvaranja”. Festival će i ove godine u taj simboličan dječiji prostor da unese nove radosti, kroz bajke, priče o vitezovima, cirkuske igre, marionetske čarolije - rekao je osnivač festivala reditelj Vitomir Mitrić.

“Zlatna anima” za doprinos razvoju lutkarstva u BiH ove godine je dodijeljena Dubravki Zrnčić-Kulenović, rediteljki iz Sarajeva, zbog velikog zalaganja na očuvanju tradicije lutkarskog teatra u BiH.

- Festival je zadržao koncept malih formi, ali učestvuju i ansambl lutkarske predstave koje svojim vrhunskim kvalitetom zaslužuju predstavljanje na ovoj prestižnoj pozorišnoj manifestaciji - kazao je Mitrić.

Žiri će raditi u sastavu prof. dr Radoslav Lazić, predsjednik žirija i članovi Vojislav Vujanović, pozorišni kritičar i publicista i dr Rita Fleis, teatrolog. Koordinator dječijeg žirija festivala je magistar muzike Peđa Hart. Kao i prethodnih godina, žiri će dodijeliti “Zlatnu animu” za najbolju predstavu 14. Lut festa i značajna umjetnička priznanja za najbolja lutkarska ostvarenja.

U okviru edukativnog programa festivala biće održana predavanja i promocije knjiga posvećenih lutkarskoj umjetnosti.

U okviru festivala juče je u Milićima odigrana predstava “Tvrdoglavo jaje” Lutkarske scene Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina.

Male forme

- Nemjerljivi su dometi lutkarskih malih formi u promovisanju različitih kultura i teatarskih izraza. Do sada je na festivalima učestvovalo više od 600 umjetnika, a  izvedeno je 300 predstava, koje su odigrala pozorišta iz 30 zemalja - kaže Vitomir Mitrić.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana