Otvoreno 59. Sterijino pozorje

Tanjug
Otvoreno 59. Sterijino pozorje

Novi Sad - U Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu otvoreno je 59. Sterijino pozorje, besjedom glumca Nebojše Dugalića i predstavom "Unosno mesto" Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, rađenoj prema tekstu Aleksandra Ostrovskog u režiji Egona Savina.

Taj najznačajniji srpski pozorišni festival počeo je minutom ćutanja za nastradale u katastrofalnim poplavama koje su proteklih dana pogodile Srbiju.

Stoga je i Dugalić, prije nego što se besjedom naslovljenom "Umesto otvaranja, a u ime trajne otvorenosti" obratio publici u prepunoj velikoj dvorani SNP-a, rekao da posle svih ovih nemilih događaja, "teško da bi u svemu mogli da se prepoznamo, osim u onoj večnoj hamletovskoj - ostalo je samo ćutanje".

Kako se ovo Sterijino pozorje održava u znaku važnih jubileja, 450 godina od rođenja Šekspira, 150. godišnjice rođenja Branislava Nušića i vijeka od početka Prvog svjetskog rata, Dugalić je na početku svog govora podsjetio na nemjerljivo naslijeđe koje su nam ostavili slavni engleski i srpski veliki dramatograf.

Ne možemo a da se ne upitamo"„kakvi smo, mi danas, dužnici njihove ostavštine, tog nemerljivog nasleđa", kazao je Dugalić i na pitanje koje postavlja, zašto smo dužnici a ne nasljednici, odgovorio da je to "zato što nije moguće biti istinski naslednik onoga čemu se nikada ne možemo dovoljno odužiti".

A da bismo uopšte nasljednici postali, "moramo se najpre naučiti da dugujemo, ne bismo li se, kroz nauk dugovanja, i nasledništva, možda, udostojili", rekao je Dugalić koji je i član žirija 59. Sterijinog pozorja.

Osim dramskog djela kojim je počelo Pozorje, na festivalu koji će trajati do 3. juna, u selekciji nacionalne drame i pozorišta biće izvedeno još osam predstava, dok će u Međunarodnom programu "Krugovi" publika moći da vidi tri dramska djela.

Selektor 59. Sterijinog poizorja je Igor Bojović a o Sterijinim nagradama odlučivaće žiri u kojem su, osim Dugalića i reditelj Ljuboslav Majera (predsjednik), dramaturg Boban Jevtić, rediteljka Anđelka Nikolić i književnik Slobodan Tišma.

Na zatvaranju festivala će Gradsko dramsko kazalište Gavela iz Zagreba, u čast nagrađenih, izvesti predstavu "Zločin i kazna", rađenu po istoimenom romanu Fjodora Dostojevskog, u režiji Zlatka Svibena.

Na Sterijinom pozorju biće i niz pratećih programa, među kojima su 14. Međunarodno trijenale "Pozorište u fotografskoj umetnosti" i 55. Izložba likovnih radova djece i omladine, a u okviru Pozorja mladih biće izvedene predstave studenata akademija u regionu.

Direkcija Sterijinog pozorja ranije je saopštila da će, zbog katastrofalnih poplava u Srbiji, programi festivala biti prilagođeni okolnostima i realizovani u korist umjetnosti i kulture.

Predstava iz RS u trci za nagradu

Komad "Ožalošćena porodica" Narodnog pozorišta Republike Srpske biće izveden večeras u 20 časova u okviru 59. Sterijinog pozorja u Novom Sadu.

Kultno djelo Branislava Nušića adaptirao je i režirao Nikola Pejaković. Glumačke sposobnosti u predstavi pokazaće Željko Stjepanović, Nikolina Jelisavac, Aleksandar Stojković, Slađana Zrnić, Ljubiša Savanović, Vedrana Mačković-Zubović i Marina Pijetlović. Nacionalni teatar Srpske na ovom značajnom pozorišnom festivalu predstaviće se u okviru "Selekcije nacionalne drame i pozorišta".

A. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana