Otvoren Teatar fest Petar Kočić 2016

Srna
Otvoren Teatar fest Petar Kočić 2016

`Banjaluka - U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci večeras je otvoren pozorišni festival Teatar fest "Petar Kočić 2016" na kome učestvuju pozorišta iz Republike Srpske, Srbije i Hrvatske.

Glavni program Teatar festa "Petar Kočić 2016" otvorilo je Narodno pozorište Republike Srpske premijernim izvođenjem predstave "Podvala" autora Milovana Glišića, u adaptaciji i režiji Đurđe Tešić.


Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević istakao je da će na Teatar festu "Petar Kočić" biti predstavljena neka od najznačajnijih pozorišnih ostvarenja iz Republike Srpske i regiona.

"Cijeneći važnost ovog festivala, afirmaciju domaćeg dramskog teksta i promociju vrhunskih dostignuća u pozorišnoj djelatnosti, Vlada Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske do sada su bili čvrst oslonac organizacije ovog festivala, a tako će biti i u budućnosti", rekao je Malešević na otvaranju Teatar festa.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović ocijenio je da je Tetar fest "Petar Kočić" najznačajnija kulturna manifestacija u ovom gradu.

On je svim učesnicima festivala poželio ugodan boravak u Banjaluci.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković naglasio je da je Tetar fest potvrda da pozorišta i kultura opstaju u svim vremenima i uprkos nedaćama sa kojima se suočavaju.

"Ovaj festival i naše pozorište pokazuju da u svakom vremenu kultura prevazilazi sve probleme i nedaće. Ponosan sam što ovaj festival traje dugo godina i na sve ljude koji su uložili trud da bude na ponos svima nama", rekao je Novaković.

Na ovogodišnjem Tetar festu učestvuju pozorišta iz Beograda, Novog Sada, Leskovca, Zrenjanina i Osijeka.

Pozorišni festival Teatar fest "Petar Kočić" trajaće do 24. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana