Otvoren pozorišni festival Slavija

Tanjug
Otvoren pozorišni festival Slavija

Međunarodni pozorišni festival Slavija počeo je 9. marta 12. put na sceni privatnog teatra "Slavija", a otvorila ga je dramska umjetnica Ružica Sokić.

Ona je poželjela dobrodošlicu svim učesnicima festivala koji su "prišli našem slavlju magije teatra u ovoj maloj zemlji velikog srca".

"Moramo da se nadamo da će život biti bolji i humaniji uz pomoć umetnosti", poručila je Sokićeva otvarajući festival.

Mnogobrojnu publiku pozdravio je osnivač i direktor pozorišta i festivala "Slavija" Batrić Žarković.

On je sa ponosom istakao da ove godine učestvuju predstave iz osam zemalja sa četiri kontinenta i zahvalio im na trudu da doputuju u Srbiju.

Kao prvo nastupilo je kazahstansko dramsko pozorište "Saken Sejfulin" iz Karagande, za koje je to i prvo gostovanje u Evropi.

Njihova predstava "Karagoz" izazvala je simpatije beogradske publike i srdačan aplauz za veliki ansambl sa više od 20 članova.

"Karagoz" je komad M. Auezova, klasika kazaške književnosti. Obiluje mnoštvom filozofskih, epskih i društvenih ideja, kao i nacionalnom tradicijom i foklorom.

U osnovi je nesrećna ljubavna priča, a scena vjenčanja pruža priliku za pjesmu i ples kroz koje se prikazuju narodni običaji i ljepota kostima.

Večeras, 10. marta, će nastupiti njujorški glumac Ronald Rand sa predstavom "Neka bude umjetnost! Životna strast Harolda Klurmana".

Reditelj je Gregori Abels, a predstava govori o jednoj od najznačajnijih ličnosti američkog teatra 20. vijeka, reditelju i kritičaru Klurmanu, koji je bio i suosnivač slavnog Grupnog pozorišta.

Rand igra Klurmana koji u zrelim godinama iznosi studentima svoju životnu priču, uvjerenja o ljudskoj prirodi i umjetnosti, sjećanja na rad sa Lijem Strazbergom i Čeril Kraford, studije na Sorboni, poznanstvo sa Majerholdom, režiju predstave u kojoj je glumio Marlon Brando, kontakt sa Žaklinom Kenedi Onazis...

Do 16. marta biće izvedeno još sedam predstava - iz SAD-a, Maroka, Crne Gore, Bugarske, Makedonije, Rumunije i Srbije.

Najbolja predstava dobiće nagradu "Don Kihot", statuetu koju festivalu svake godine poklanja vajar Kolja Milunović.

Odluku će donijeti žiri čiji je predsjednik teatrolog prof. Raško Jovanović, a članovi teatrolog iz Makedonije Risto Stefanovski i predsejdnik Savjeta Akademije umjetnosti iz Beograda Dušan Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana