Odisej sanja put u Kinu

A. M.
Odisej sanja put u Kinu

Banjaluka - Veliku čast Dječijem pozorištu Republike Srpske ukazala je Delegacija najistaknutijih kineskih kulturnih radnika koja je krajem maja ove godine bila u posjeti ovoj kući od snova, a sada je stigao i zvanični poziv predsjednice delegacije, gospođe Juan Fu da se pred kineskom publikom izvede nagrađivani komad iz Banjaluke "Odisej - San o povratku" Na Kineskoj (Dunguan)-CEEC Međunarodnoj smotri pozorišta za djecu koja se održava u periodu od novembra do decembra 2017. godine.

Delegaciju je oformilo Kinesko ministarstvo kulture u okviru programa pod nazivom Kina-CEEC 16+1 Odsjek za kulturu koji uključuje organizaciju niza kulturnih aktivnosti i predstava iz cijelog svijeta. Poziv u Banjaluku stigao je od kulturne ustanove "Elephant" koja obuhvata 11 pozorišta, i koja je organizovala turneje za više od 500 predstava u Kini i privukli više od 400.000 gledalaca. Misija  ove ustanove jeste da se otvori ka svijetu i inovacijama jer kako  ističu: "Zaostaje onaj ko ne ide naprijed".

-        Pored predstave, Dječije pozorište  RS,  dobilo je poziv da izloži i kineskoj javnosti predstavi, u više gradova, postavku našeg Muzeja pozorišnih lutaka i da zainteresovanoj publici prikaže rad sa izloženim eksponatima. Kineski kulturni predstavnici bili su oduševljeni naši jedinstvenim Muzejem pozorišnih lutaka i svi su izrazili želju da ih predstave i svojoj mladoj publici - ponosan  je direktor Dječijeg pozorišta RS, Predrag Bjelošević.

Ono što im  nedostaje u ovoj značajnoj misiji kako za teatar, tako i za Republiku Srpsku su finansijska sredstva. 

-        Ukoliko bismo dobili podršku vlade u vidu sredstava za putne troškove ovo bi bila jedinstvena prilika da mališanima i širokoj kulturnoj javnosti Kine predstavimo našu kulturnu ustanovu sa tradicijom od šest decenija i u najboljem svjetlu prikažemo kulturu i umjetnost za djecu Republike Srpske - nada se pomoći Bjelošević. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana