Obilježeno 45 godina Banjalučkog studentskog pozorišta: Pobjeda za publiku i umjetnost

B. P.
Obilježeno 45 godina Banjalučkog studentskog pozorišta: Pobjeda za publiku i umjetnost

BANjALUKA - Svečanom akademijom u koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci obilježeno je četrdeset pet godina od osnivanja Banjalučkog studentskog pozorišta.

Ova respektabilna ustanova zauzela je mjesto ne samo u ovdašnjoj kulturi već i u svijetu. Dokaz za to su glumci Studentskog pozorišta rasuti po cijelom svijetu, od Novog Zelanda i Kanade do Norveške i Južne Afrike, ali i pozivi za gostovanja trenutnoj upravi i ansamblu koji su ove godine stigli iz Sibira i Kalifornije.

Čestitke Banjalučkom studentskom pozorištu povodom 45 godina od osnivanja uputili su glumci Nikolina Friganović, Irfan Mensur i Josip Pejaković.

Reditelj i predsjednik Skupštine Banjalučkog studentskog pozorišta Aleksandar Pejaković je naglasio da je Studentsko pozorište bilo i ostalo kuća iz koje se poslije predstave izlazi očarano, kao s nekom iznenadnom promjenom u životu - ili sa suzama u očima ili sa obrazima bolnim od smijanja.

- U mnogim teškim periodima za Studentsko pozorište ideja vodilja nam je bila Šekspirova misao da “pobjeđuje onaj ko čvrsto odluči da pobijedi”. I pobijedili smo! Svi zajedno; danas priznati i poznati banjalučki glumci kojima je Studentsko pozorište bilo prva pozorišna kuća, talentovani studenti Akademije, mnogi vrijedni ljudi koje ne vidimo na sceni, ali bez čijih ruku pozorište ne bi moglo da opstane i vi, naša vjerna publika koja nam uvijek pruža podršku, strepi nad sudbinama svakog junaka naših predstava, ne štedeći dlanove u želji da nagradi glumce aplauzima. Za nove aplauze. Srećan nam praznik i hvala svima koji vole Studentsko pozorište - rekao je Pejaković.

U umjetničkom dijelu programa publika je mogla da vidi plesne performanse uz taktove “Rock Araound The clock” i “Bohemian Raphsoddž”. Pored članova pozorišta učestvovali su  pop-rok sekcija učenika Muzičke škole “Vlado Milošević”, igrači plesnog kluba “Gema” i članovi škole glume “Atrijum”, kao i glumac Rajko Marčeta. Za koreografiju bila je zadužena Ana Mazalica. Banjalučko studentsko pozorište osnovano je 19. februara 1977. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci, gdje je u učionici broj 14 bila održana prva audicija za studente.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana