Nušićeva Vlast otvorila Dane Komedije

Agencije
Nušićeva Vlast otvorila Dane Komedije

Bijeljina - Tradicionalni pozorišni festival "Dani komedije" otvoren je večeras u Bijeljini predstavom "Vlast" Branislava Nušića, u izvedbi pozorišta "Slavija" iz Beograda.Glumac Ivan Bekjarev rekao je novinarima da uvijek rado igra Nušića i da u pedagoškom radu sa budućim glumcima insistira na tome da se gluma najbolje uči upravo na Nušiću.

Član slavnog glumačkog ansambla koji se večeras predstavio publici u Bijeljini Milan Caci Mihajlović rekao je da se predstava približava 80-tom izvođenju i da joj se publika jednako raduje svuda gdje je igrana, od Beograda i Beča do Kumanova i Bijeljine.

Mlada glumica Vjera Mujović kaže da nije sklona srpskim piscima jer su vječno dnevno aktuelni i "udaraju kao šamar po licu".

"Tjeraju nas da se uvijek iznova suočavamo sa našim banalnostima i sitnim dušama", objašnjava ona i dodaje da su po njenom ukusu više antičke drame, ruski klasici i francuski pisci.

Mladi glumac Marko Marković rekao je novinarima da mu se kroz ovu predstavu ostvarila želja da na sceni zaigra sa svojim profesorom Bekjarevom.

Poruka predstave koja je podigla zavjesu na pozorišnom festivalu u Bijeljini je, prema riječima Markovića, da se ni nakon sto godina nismo pomakli pedalj od mjesta na kojem nas je Nušić ostavio i da publika, odnosno narod, ne shvataju svoju moć.

"Ništa nismo naučili, ne verujem da ćemo naučiti, ali još se nadam se hoćemo", rekao je mladi glumac.

Narednih dana publici će se predstaviti Narodno pozorište Republike Srpske sa predstavom "Na dnu kace", autora Pavela Teodorovića, Ustanova kulture "Vuk Karadžić" iz Beograda izvešće predstavu "A gde su kokoške", a Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca predstaviće se ostavarenjem "Do gole kože".

Pored gostujućih teatara, bijeljinskoj publici predstaviće se i gradsko Amatersko pozorište "Scena" sa predstavom "Mlada si?!", prema izmijenjenom tekstu Jovana Sterije Popovića.

Festival traje do 29. marta, a predstave će biti igrane u Centru za kulturu "Semberija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana