Nušićeva priča podiže zavjesu

Aleksandra Madžar
Nušićeva priča podiže zavjesu

Bijeljina - Tradicionalni 12. pozorišni festival "Dani komedije 2013" biće otvoren večeras predstavom "Vlast" Branislava Nušića, u izvođenju Pozorišta Slavija iz Beograda, saopštili su iz Centra za kulturu "Semberija".

Na ovom, po žanru jedinstvenom festivalu u Republici Srpskoj koji će trajati pet dana, publika će imati priliku da pogleda kvalitetne komedije i talentovane glumce koji će oživljavati na sceni različite životne priče.

Predstavom "A gde su kokoške" autora Monike Romić i Tatjane Kecman, predstaviće se Ustanova kulture "Vuk Karadžić" iz Beograda.

Narodno pozorište Republike Srpske na festivalu smijeha u Bijeljini izvešće komad "Na dnu kace" po tekstu Pavla Teodorovića u režiji Nikole Pejakovića Kolje.

Ansambl Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca svoje glumačke kreacije pokazaće predstavom "Do gole kože" autora Stivena Sinklera i Entonije Mekartena. Peti dan festivala biće izvedena završna predstava "Mlada si?!" po izmijenjenom tekstu Jovana Sterije Popovića Amaterskog pozorišta "Scena" iz Bijeljine.

Režiju za komediju "Vlast" potpisuje Radoslav Zlatan Dorić, dok je za scenografiju zadužen Boris Maksimović. Glumački ansambl koji će se predstaviti na pozorišnim daskama u Bijeljini čine Marko Marković, Radova Miljanić, Vjera Mujović, Ivan Bekjarev, Jelica Sretenović. U predstavi takođe igraju Milan Caci Mihajlović i Desimir Stanojević.

Rad na muzici i kostimografiji povjeren je Miroljubu Aranđeloviću Rasinskom i Vesni Radović.

- Za Pozorište "Slavija" prihvatio sam da uradim predstavu sa sopstvenom adaptacijom teksta, prilagođenu mnogim specifičnostima ovog pozorišta - rekao je Radoslav Zlatan Dorić i istakao da se trudio da sačuva ono najljepše od Branislava Nušića.

Paket ulaznica za sve predstave je 30 maraka. Cijena ulaznica za prve četiri predstave pojedinačno iznosi po deset maraka. Za predstavu "Mlada si?" bijeljinskog Amaterskog pozorišta "Scena", koja se održava peto veče festivala, ulaznica iznosi pet maraka.

"Na dnu kace"

Označena kao narodna nadrealna bajka, predstava "Na dnu kace" kroz vrtešku priča iz naroda, gdje se sve poprati uz rakiju, od rođenja pa do smrti, to u potpunosti opravdava. U ovoj komediji predstavlja se uigrani glumački ansambl Narodnog pozorišta RS, Željko Stjepanović, Snježana Štikić, Boris Šavija, Ljubiša Savanović, Goran Jokić, Nataša Ivančević, Bojan Kolopić i Stevan Šerbedžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana