NPRS i Narodno pozorište Beograd potpisali protokol o saradnji

Ilijana Božić
NPRS i Narodno pozorište Beograd potpisali protokol o saradnji

BANjALUKA - Narodno pozorište Republike Srpske i Narodno pozorište Beograd potpisali su danas protokol o saradnji radi razvoja profesionalnih i umjetničkih djelatnosti, a saradnju su započeli gostovanjem beogradskog teatra u Banjaluci.

Ovaj protokol podrazumijeva razmjenu predstava s postojećih repertoara, zajedničku produkciju i nastupe na festivalima, te razmjenu teatrološke građe i još mnogo toga.

U to ime prvi komadi koji su stigli u Banjaluku su komadi "Ožalošćena porodica" , u režiji Jagoša Markovića koji će biti odigran večeras od 20 časova i balet "Sedam smrtnih grehova" u koreografiji Igora Pastora u kojem će publika uživati sutra u 20 časova.

V. d. upravnika Narodnog pozorišta Beograd Svetislav Goncić istakao je da je radostan što ima priliku da ponovo bude u Banjaluci, u pozorištu u kojem je imao prilike i da igra.

- Poznajem ansambl ovog pozorišta i pratim njegov rad. Imate veoma dobru strukturu ansambla i zato mislim da će naša saradnja ove godine, za početak sa ova dva gostovanja, biti još kvalitetnija. Nadam se da ćemo tu saradnju produbiti i kroz zajedničke aktivnosti koje podrazumevaju rad na nekom zajedničkom projektu - rekao je Goncić.

Naglasio je da su kao nacionalni teatar upućeni na klasiku, ali i na modernu klasiku.

- Upućeni smo na naše pisce koji ne moraju biti nužno iz dramske literature, nego i pisce koje, uz saradnju s dramaturzima, možemo predstaviti u dramskom obliku. Nadam se da ćemo i tu imati ideja za saradnju koja podrazumeva i razmenu iskustava kako na teorijskom planu tako i po drugim osnovama - kazao je Goncić.

Dodao je da je ovo značajan trenutak za oba teatra i da je važno da se te veze prodube i učvrste.

- Započeli smo 21. vek i ako ne znamo gde idemo, jer budućnost je uvek neizvesna i dobro je što je tako to znači da je kreativna, ali bar znamo gde smo bili. Treba negovati korene i podržavati ono zbog čega su nacionalni teatri i nastajali - zaključio je on.

Direktorka Drame Narodnog pozorišta Beograd Molina Udovički-Fotez naglasila je da vjeruje da će publika Narodnog pozorišta RS uživati u ovom gostovanju, te kako se nada da će opravdati ukazano povjerenje.

- Došli smo sa ansamblom poznatih glumaca koji su napravili fantastične uloge u "Ožalošćenoj porodici", sa uvek voljenim Nušićem. Volela bih da neka vaša predstava bude uskoro na sceni našeg pozorišta jer mislim da je ta razmena putem umetnosti ono što nas spaja. Čini mi se da imamo iste poglede na umetnost, a i to je ono što nas povezuje - navela je ona.

V. d. upravnika Narodnog pozorišta RS Dijana Grbić zahvalila se Svetislavu Gonciću na brzom reagovanju.

- Saradnja između Narodnog pozorišta RS i Narodnog pozorišta u Beogradu postoji dugo, ali smo željeli da je ozvaničimo kroz pisani dokument, gdje smo tačno precizirali pravce te saradnje. Osim razmjene programa, glumaca, rada na koprodukcijama, značajna nam je i razmjena iskustava ljudi koji rade u tehničkom dijelu, koje mi često zaboravljamo, a koji čine tkivo pozorišta - istakla je Grbićeva i zahvalila se na predstavama koje gostuju u Banjaluci.

Kako je kazala osim dramske predstave, koja je bliža našoj publici, tu je i baletska predstava koja Banjalučanima nije često dostupna.

- Ova dva komada su mali praznik kulture, o čemu govori i činjenica da smo brzo rasprodali ulaznice - zaključila je Grbićeva.

Kazala je da joj je žao zbog malog kapaciteta uslovljenog ograničenjima, ali i izrazila nadu da dolaze bolja vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana