Nove priče na Dukafestu

Aleksandra Madžar
Nove priče na Dukafestu

Banjaluka - Pored studentskih filmova, na ovogodišnjem festivalu "Dukafest" publika će imati priliku da pogleda i nekoliko dugometražnih ostvarenja.

Najavio je ovo za "Glas Srpske" direktor festivala studentskog filma "Dukafest" Duško Stanivuk, dodajući da su pripreme za manifestaciju, koja će biti održana od 21. do 24. novembra, u punom jeku.

Programska koncepcija festivala je slična prošlogodišnjoj, a većina filmova sa repertoara premijerno će biti prikazana u Banjaluci.

- Od početka organizovanja festivala vodili smo se idejom da približimo rad mladih autora široj publici. Na tom polju ima još mnogo posla. Iskreno se nadam da naš festival budi interesovanje za film kod mladih ljudi, jer mi želimo da im to bude prilika da nešto nauče - kazao je Stanivuk i podsjetio da će projekcije biti održane u banjalučkom Domu omladine.

Selekcija festivala još nije završena, pa ni kompletan program nije poznat. Iako su problemi u organizaciji uvijek isti - finansijski, Stanivuk je naglasio da se, uprkos nezainteresovanosti nadležnih institucija, festival razvija i raste.

- I ove godine studenti će imati priliku da učestvuju u edukativnom programu koji će držati predavači iz regiona - kaže on.

Studenti koji su se našli na ovom putu sedme umjetnosti imaće priliku da na "Dukafestu" uporede svoj rad sa stvaralaštvom kolega iz različitih krajeva svijeta. 

Ove godine kreativni tim festivala čine: Saša Karakaš, Igor Tešić, Sonja Kesić, Vladimir Pejić, Dejan Mijatović, Vanja Ban, Jelena Petronjev, Jovana Mirković, Nina Sladojević i Belinda Božičković. Dio ekipe su i Dragan Majkić, Pavle Ivanović, Simo Iljić i Predrag Solomun.

Žiri i nagrade

- Najbolji igrani i dokumentarni film biće nagrađeni sa po 1.000 maraka, a najbolja režija sa 500 maraka. Uz pomoć sponzora obezbijedili smo kameru "Canon X10 ", koja će biti dodijeljena za najbolju fotografiju u filmu. Ovogodišnji žiri čine Mladen Đukić, Miroslav Momčilović i Nedžad Begović - kaže Duško Stanivuk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana