Nikolina Friganović i Ljubiša Savanović najbolji glumci 92. sezone u Narodnom pozorištu RS

Ilijana Božić
Foto: Agencije

BANjALUKA - Za najbolju predstavu u 92. sezoni Narodnog pozorišta Republike Srpske proglašena je predstava "Hrkači", autora i reditelja Nikole Pejakovića, a priznanja za najbolju glumicu i glumca pripala su Nikolini Friganović i Ljubiši Savanoviću.

Ova priznanja su dodijeljena sinoć na velikoj sceni Narodnog pozorišta RS, nakon premijernog izvođenja predstave "Gospođica" kojom je svečano otvorena 93. sezona nacionalnog teatra Srpske. Zahvalnice su uručene i sponzorima i prijateljima ovog teatra.

Naime, 18. oktobar je Dan Narodnog pozorišta RS i na taj dan tradicionalno se uručuju priznanja najistaknutijim pojedincima za njihov doprinos u realizaciji 92. sezone 2021/2022.

O najboljima je odlučivao Umjetnički savjet Narodnog pozorišta RS u sastavu profesor Mladen Šukalo, te prvaci Narodnog pozorišta RS Nikolina Friganović, Slađana Zrnić, Željko Stjepanović, ali i v.d. umjetničkog direktora Aleksandar Stojković, teatrolog Rade Simović i profesor Mladen Đukić.

- Nikolina Friganović je proglašena najboljom glumicom za ulogu Darinke u predstavi "Hrkači". Nikolinina igra plijeni životnošću i sugestivnošću kojom osvaja scenski prostor i daje suštinski tonalitet cijelom ansamblu. Doprinos naše prvakinje, uz sve postojeće glumačke kvalitete, najfunkcionalniji je za utisak koji publici nameće predstava "Hrkači" kao cjelina - objasnio je žiri.

Ljubiša Savanović proglašen je za najboljeg glumca za ulogu Jovana u komadu "Hrkači".

- Najboljim glumcem proglašava se Ljubiša Savanović zbog doprinosa vrijednosti predstavi "Hrkači", ali i zbog toga što svojom igrom dopunjava karakter igre Nikoline Friganović u kreiranju specifičnih humorističkih situacija - saopštio je žiri.

Dodali su da nastup Nikoline Friganović i Ljubiše Savanovića kao glumačkog tandema predstavlja podupiranje vrijednosti onog drugog aktera, što je za posebnu pohvalu.

Žiri je istakao da je Nikola Pejaković predstavom "Hrkači" uspio da na scenu pretoči aktuelnu atmosferu pandemije "kovida 19" i njen uticaj na život običnog čovjeka.

- Osnovna namjera bila je da se pokaže humoristička strana tog života s povremenim crnohumornim i grotesknim elementima koju je dosljedno pratio cijeli glumački ansambl. Aktuelnost i životnost ove scenski uobličene teme pravi su pokazatelj stvarne funkcije pozorišnog djelovanja - naveo je žiri, a u ime ansambla predstave, nagradu je primio glumac Danilo Kerkez.

Iz Narodnog pozorišta RS naglasili su da su za uspješan rad svakog pozorišta zaslužne službe koje zovemo "iza kulisa".

- Od ove godine, želja Uprave je da nagradi zaposlene koji su se u prethodnoj sezoni istakli svojim radom i dostignućima. Ovom prilikom odlučili smo da nagradimo gospodina Boška Lovrića iz Tehničkog sektora za nesebično zalaganje i doprinos radu pozorišta. Boško Lovrić je već 30 godina u našem pozorištu kao dekorater i član kolektiva na koga smo se uvijek mogli osloniti i koji je opravdao ukazano povjerenje, marljivo izvršavajući svoje radne zadatke - istakli su iz Narodnog pozorišta RS.

Priznanje za zalaganje i doprinos u 92. sezoni je preuzela i Dragana Purković Macan, scenograf ovog teatra.

- Dragana Purković Macan je u ovoj sezoni potpisala scenografiju za dvije predstave iz naše produkcije, a takođe je zaslužna i za scenografiju predstave "Gospođica" - naveli su iz Narodnog pozorišta RS.

Nagrada za najvjernijeg gledaoca u 92. sezoni pripala je Draganu Ćuiću.


PREMIJERE

U protekloj sezoni u produkciji Narodnog pozorišta RS izvedene su tri premijere. Riječ je o predstavama "Opasne veze", autora Kristofera Hemptona u režiji Predraga Štrpca, te "Hrkači", autora i reditelja Nikole Pejakovića i "Sumnjivo lice", autora Branislava Nušića u režiji Ivana Plazibata.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana