Narodno pozorište RS: Ubojiti Nušić za 21. vijek

Aleksandra Glišić
Narodno pozorište RS: Ubojiti Nušić za 21. vijek

Banjaluka - Predstava "Ožalošćena porodica", koja je premijerno izvedena u utorak uveče na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, zaledila je osmijeh na licima publike.

Iako je humor Branislava Nušića u režiji Nikole Kolje Pejakovića izmamio aplauze i smijeh kod publike tokom izvođenja predstave, kraj je definitivno poručio da slavni komediograf govori o ozbiljnim temama.

Provjerena glumačka ekipa nacionalnog teatra Srpske Željko Stjepanović, Aleksandar Stojković, Slađana Zrnić, Nikolina Jelisavac i Vedrana Mačković-Zubović odlično je dočarala Nušićeve likove u našem vremenu. Prvi put na sceni ovog pozorišta pojavila se studentkinja banjalučke Akademije umjetnosti Marina Pijetlović, koja je na kraju nagrađena zasluženim aplauzom.

Glumci nisu krili zadovoljstvo poslije premijere.

- Postigli smo ono što smo htjeli, skinuli smo taj "slatki šlag" i pokazali kakav je naš narod u suštini. Smatramo da nije vrijeme da se šalimo sa ozbiljnim stvarima. Ništa se nije promijenilo od Nušićevog vremena, pa i dalje u društvu imamo probleme kakvi su postojali i tada - kazao je Aleksandar Stojković Piksi, koji u predstavi tumači lik Tase.

U ulozi Agatona pojavljuje se glumac Željko Stjepanović, koji je takođe podsjetio da se Nušićevi komadi bave ozbiljnim temama.

- Reditelj je htio da ukaže na to da je situacija u kojoj se nalazimo veoma ozbiljna i da nam više nije do smijeha. Ali bez obzira na sve, publika se smijala tokom predstave, jer Nušićev smijeh probija sve barijere. Najvažnije je da nismo iznevjerili velikog komediografa. Tačno smo osjetili sa scene kako publika diše - rekao je Stjepanović.

Nikola Kolja Pejaković je istakao da su eliminacijom humora željeli da pokažu Nušića koji ne ublažava surovost života.

- Ozbiljnost koju Nušić pripovijeda svojim životom, tragedijama koje su obilježile i njegov život i vrijeme, te ozbiljnost tema koje pokreće, natjerali su nas da napravimo mali eksperiment i da skinemo tu opnu lakomislenog humora i šegačenja i pokušamo da otkrijemo šta se krije ispod toga - kazao je Pejaković.

Vrijednosti

- U vrijeme opšteg izvitoperenja, gdje su sve, i ljudske i Božije, vrijednosti iznevjerene, u vremena sveopšteg ludila, kad nam apokalipsa izgleda tako blizu, mislimo da nema mjesta tom nekom bezazlenom i trivijalnom Nušiću - kazao je Nikola Pejaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana