Namještaj iz 1934. na sceni

Aleksandra Madžar
Namještaj iz 1934. na sceni

Banjaluka - Scenografija iz predstava koje su skinute sa repertoara pozorišta Republike Srpske u većini slučajeva se ne bacaju, već se recikliraju i prilagode pa se neki dijelovi mogu koristiti i u novim komadima koji se postavljaju na scenu.

Ovakav odnos prema scenografijama, koje čine važan dio svake predstave i opisuju ono što je na sceni, pokazalo se kao najbolja praksa u pozorištima Srpske.

- Nekada se kulise preprave, prefarbaju i mogu poslužiti za drugu scenografiju - rekla je scenograf Narodnog pozorišta Republike Srpske Dragana Purković-Macan.

Ona je svoje scenografsko iskustvo i kreativnost pokazala u mnogo predstava u pozorištima Republike Srpske, a kako kaže namještaj iz postavljenih komada nikada se ne baca.

- Posebno ako se radi o stilskom, starom namještaju kojeg u nacionalnom teatru Srpske ima dosta. Postoji namještaj iz 1934. godine koji je do danas sačuvan i koji je bio dio scenografije u mnogim predstavama - istakla je Purković-Macan.

Primjer kako se scenografije maksimalno mogu iskoristiti naveo je reditelj Aleksandar Pejaković, koji je objasnio da su sve kulise koje su korišćene u predstavi “Staza divljači”, recikliranjem postali scenografija za komediju “Žiranti” koja je na repertoaru Narodnog pozorišta RS.

- Kada je riječ o banjalučkom Studentskom pozorištu scenografija se uglavnom svodi na krupne rekvizite, tako da poslije skidanja predstave sa repertoara, scenografija iz te predstave obično završi ili na smetljištu ili ako je pozajmljena vraća se vlasniku - kazao je Pejaković.

Organizator u Dječijem pozorištu Republike Srpske Draška Despenić kaže da je život scenografije i predstava u ovom teatru jako dug uzimajući u obzir da na repertoaru imaju čak dvadeset predstava od kojih neke već petnaestak godina igraju.

- Kada se predstava skine sa repertoara, onda se pokuša iskoristiti i najmanja stvar i utrošiti u izradu scenografije kod novog projekta. Scenografiju koja je izuzetan estetski i umjetnički iskorak čuvamo u depoima, a povremeno i u Muzeju lutaka Dječijeg pozorišta Srpske - kazala je Despenićeva.

“Jazavac”

- Nije pametno bacati stolice, ormare, fotelje, stolove koji mogu da posluže u budućim predstavama. Mi smo takva vrsta pozorišta gdje pokušavamo maksimalno da iskorišćavamo stvari da ih ne bacamo. Malo ih repariramo, prefarbamo i mogu bez problem da posluže u sljedećoj predstavi - rekao je glumac i jedan od osnivača Gradskog pozorišta “Jazavac” Dejan Zorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana