Najbolja predstava Bunar i monodrama Zijaha Sokolovića

Agencije
Najbolja predstava Bunar i monodrama Zijaha Sokolovića

Istočno Sarajevo - Predstava "Bunar", ustanove kulture "Vuk Karadžić" iz Beograda, u režiji Egona Savina i prema tekstu banjalučkog studenta dramaturgije Radmile Smiljanjić, proglašena je za najbolju na 17. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame u opštini Istočni Novo Sarajevo. U predstavi igraju Radmila Živković, Jovo Maksić, Nebojša Kundačina i Marijana Ranđelović.

Direktor Festivala Nedeljko Zelenović rekao je Srni da je žiri ocijenio da ovu predstavu odlikuje izuzetan sklad kolektivne igre, vrhunsko glumačko umijeće, te jasna i perfektna rediteljska poetika koja je u apsolutnom skladu sa scenografskim i kostimografskim rješenjima.

On je naveo da je za najbolju monodramu Festivala, koji je završen sinoć, proglašena "Kabares kabarei", u izvođenju glumca Zijaha Sokolovića koji je svojom igrom opravdao odavno izrečenu sintagmu o "njegovom veličanstvu glumcu". Žiri smatra da je to zato što Sokolović "svojom igrom uzvisuje ovaj poziv do božanskih visina pred kojima čovjek mora da ostane nijem".

Za najbolju glumicu Festivala proglašena je Radmila Živković za ulogu majke u predstavi "Bunar". Članovi žirija naveli su da je ona "izuzetnim glumačkim sredstvima, kontrolisanom ekspresijom u igri, prije svega, dočarala lik kompleksne žene koja je spremna na rušenje svega postojećeg da bi se sačuvalo tradicionalno - odnos prema sinu, shvatanja braka i uloge žene u njemu".

Titula najboljeg glumca pripala je Jovu Maksiću za ulogu Miloša u predstavi "Bunar", uz ocjenu žirija da je "u izuzetno zahtjevnom glumačkom zadatku ostvaren visok stepen igre kojom je demonstrirano potpuno poznavanje široke lepeze glumačkog izražavanja".

Žiri je u svom izvještaju naveo da Festival u Istočnom Novom Sarajevu u 17. godini postojanja opravdava postojanje i prerasta u međunarodni festival, što je bio logičan slijed.

"Napori koji su ove godine učinjeni da se dovedu relevantna pozorišna ostvarenja plod su znanja i umijeća selektora Ljube Božovića, njegovog ugleda kod pozorišnih prijatelja, što je rezultiralo izuzetnim kvalitetom viđenih pozorišnih ostvarenja", navodi se u izvješataju žirija.

Žiri u sastavu teatrolog Luka Kecman, docent na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci /predsjednik/ i članovi dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo Milanka Babić i predsjednik udruženja književnika Republike Srpske Jovanka Stojčinović-Nikolić izrazili su nadu da će dosadašnji napori pozorišnih stvaralaca Istočnog Sarajeva, koji su uloženi u stvaranje sopstvene produkcije, dodatno biti motivisani i postojanjem ovog festivala koji za krajni cilj ima uspostavljanje profesionalnog pozorišta.

Zelenović je izrazio zadovoljstvo zbog uspjeha ove pozorišne manifestacije.

"Naši sugrađani su velikom pažnjom prema ovoj manifestaciji jasno rekli da im u gradu nedostaju kvalitetne pozorišne predstave, a istovremeno, čuo sam od naših dragih gostiju, glumaca, da je publika u Istočnom Sarajevu veoma žiskristalisanaž i da je na pravi način doživjela svaku od predstava", rekao je Zelenović.

On smatra da Festival, i kultura uopšte, moraju imati mnogo više i materijalne i moralne podrške ključnih institucija na nivou opština, Grada Istočno Sarajevo i Republike Srpske.

"Iskreno se za podršku zahvaljujem svim prijateljima Festivala, glumcima, opštinama Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, gradu Istočno Sarajevo, Vladi Republike Srpske, Turističkoj organizaciji Istočnog Sarajeva i drugim organizacijama i pojedincima", rekao je Zelenović.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana