Na "Zapletu " izvedena predstava "Ako dugo gledaš u ponor": Ogledalo društva i njegovih normi

Ilijana Božić
Foto: Aleksandar Čavić

BANjALUKA - Predstava "Ako dugo gledaš u ponor" Regionalnog pozorišta Novi Pazar izvedena je večeras u takmičarskom programu 13.Međunarodnog festivala glumca "Zaplet" u Gradskom pozorištu "Jazavac".

Komad je rađen po istoimenom romanu Enesa Halilovića, a za režiju je bio zadužen Zlatko Paković.

Roman se zasniva na istinitim savremenim događajima u Novom Pazaru. On pokazuje da ako se rodiš u siromašnoj porodici i ako si pošten cijeli život provedeš u bijedi. Postaješ rob kao i tvoja djeca, jer nasljeđeni ekonomski status postaje sudbina. . To je tema i predstave u kojoj je reditelj zajedno sa glumcima pokušao da ispita sve mogućnosti da se život glavne junakinje promijeni stvorivši originalne situacije. Ovaj komad je ogledalo društva i njegovih normi.

Sa velikom hrabrošću ansambl je ispričao jednu priču koja je nažalost uvijek aktuelna, ali i uključio publiku direktnim obraćanjem srušivši taj čuveni četvrti zid. Predstava koja tematizuje nasilje nad ženama i prikazuje sve mane našeg društva  na publiku je ostavila snažan utisak što je potvrdio i dug aplauz ali i činjenica da su gledaoci ustali sa svojih mjesta kako bi nagradili glumce.  Jedna od rečenica koja se ponavljala pozornicom bila je "Nedozvolimo da nevinost strada".

 Glumac Rifat Rifatović se zahvalio publici na sjajnoj reakciji i kako je kazao na tome što im je odagnala strah.

-Svim kolegama bih poželeo da im se desi Zlatko Paković, zato što je to čovek pd kojeg dobijete mnogo ljubavi. On je neko ko pre svega voli glumce tako da je vama neverovatan merak da radite s njim. Ono što ste videli večeras on je od nas izvukao na jedan suptilan način. Izvukao nam je dodatnu  ljubav da bi ovo izgledalo ovako-objasnio je Rifatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana