Malo pozorište "Duško Radović" otvara 19. Međunarodni festival pozorišta za djecu: Lutkarstvo biser teatarske umjetnosti

Ilijana Božić
Malo pozorište "Duško Radović" otvara 19. Međunarodni festival pozorišta za djecu: Lutkarstvo biser teatarske umjetnosti

BANjALUKA-Najmlađi ljubitelji teatra imaće priliku da uživaju u bezbrižnom, šarenom svijetu lutaka od šestog do 12. oktobra na 19. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banjaluci.

Na manifestaciji, koju organizuje Dječije pozorište Republike Srpske, u okviru Međunarodne nedjelje djeteta,  takmičiće se  12 predstava iz osam država.

Direktorica Dječijeg pozorišta RS Ljiljana Labović Marinković izrazila je zadovoljstvo što će festival otvoriti Malo pozorište "Duško Radović" i predstava "Guliver".

-Glumci, uprkos nevoljama koje je izaziva epidemija virusa korona, treba da sačuvaju integritet posla kojim se bave, odnosno umjetnosti, te je organizacija ovog festivala bila delikatna, ali i izazovna- rekla je Labović Marinković.

Napomenula je da je zbog epidemiološke situacije broj gledalaca ograničen na 100.

-Planirano je da pozorišta iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, te iz Mostara i Sarajeva dođu u Banjaluku i svoje predstave izvedu uživo na sceni, dok će predstave pozorišta iz Poljske, Španije, Češke i Bugarske biti prikazane onlajn-objasnila je Labović Marinković.

Selektor Festivala Slobodan Perišić naglasio je da je Dječije pozorište RS posljednjih 20 godina svojom repertoarskom politikom gradilo određen status, te dostiglo zavidan nivo u regionu, a i šire.

-Za taj rezultat veoma je doprinio i ovaj festival, čije trajanje pokazuje da našu kuću poštuju teatri iz cijelog svijeta, koji se rado odazivaju pozivu da učestvuju u festivalskom programu-naveo je Perišić.

Naglasio je da su se ove godine fokusirali na regionalnu selekciju, jer se na prethodnim festivalima pokazalo da  je jezička barijera kod publike stvarala probleme.

-Ove godine moći ćete da vidite kvalitetne lutkarske predstave, ali važno je reći da je lutkarstvo postalo deficitarno ne samo u našoj regiji nego i u svijetu, a čini mi se da će ono sve više biti biser teatarske umjetnosti- obrazložio je Perišić.

Glumica Aleksandra Spasojević koja je član žirija kazala je da na ocjene neće uticati to da li je predstava izvedena onlajn ili uživo na sceni.

Pokrovitelj Festivala  je kabinet predsjendika Republike Srpske.

Prokids

Ljiljana Labović Marinković je naglasila da će se ove godine u sklopu Međunarodnog festivala pozorišta za djecu održati i Prokids festival čije je zaštitino lice glumac Duško Mazalica.  

-Prokids festival, koji organizuje kompanija Prointer biće organizovan na  nekoliko punktova, a otvaranje će biti ispred Dječijeg pozorišta RS-rekla je Labović Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana