Muzički Hamlet sjećanje na Šekspira

Cvija Mrkonjić
Muzički Hamlet sjećanje na Šekspira

Muzičari, glumci, pisci i reditelji širom svijeta posvetiće ove godine dio svog stvaralaštva velikanu drame Viljemu Šekspiru.

Povodom obilježavanja 450. godišnjice od Šekspirovog rođenja Beogradska filharmonija je u petak predstavila muzička djela inspirisana dramom "Hamlet" u okviru ciklusa "Bez teksta".

Pod upravom dirigenta Danijela Rajskina Filharmonija je u beogradskoj Kolarčevoj zadužbini izvela dva djela velikih majstora, Čajkovskog i Šostakoviča.

Dirigent Beogradske filharmonije Danijel Rajskin kaže da je riječ o dva rijetko izvođena djela, koja po svom kvalitetu zaslužuju puno pažnje.

- Čajkovski je u svojoj scenskoj muzici dao melanholični pogled iznutra, u partituri koja obiluje lirskim momentima. Šostakovičeva svita je komponovana za film, pa je muzika dramatična, imaginativna, a Hamletova agonija naglašena - rekao je Rajskin.

On je istakao da iako su različite po sentimentu, kompozicije ova dva majstora se nadopunjuju i čine fantastičan luk u kome Hamletove patnje vječno žive.

U okviru ovog ciklusa članovi Filharmonije izveli su note u čast najpoznatijoj Šekspirovoj tragediji, kao i muziku inspirisanu djelima "San ljetne noći" i "Romeo i Julija".

Publika je imala priliku da  kroz muziku proživi hamletovske dileme, unutrašnje konflikte i borbu za istinu.  Šekspirova djela su oduvijek predstavljala snažan izvor inspiracije za kompozitore različitih epoha i stilova. "Hamlet" je najizvođeniji Šekspirov komad za razliku od istoimene scenske muzike Čajkovskog i filmske svite Šostakoviča. Ove kompozicije predstavljaju dva različita "čitanja". Tema narednog koncerta iz ciklusa "Bez teksta" je Servantesov "Don Kihot" što je ujedno i posljednji koncert Beogradske filharmonije u sezoni koja se završava 13. juna.  Novu sezonu ljubitelji klasične muzike mogu očekivati od sredine septembra.

"Romeo i Julija" su više puta izvođeni na brojnim pozorišnim scenama u više zemalja, a veliku popularnost stekao je i film u kome glavne uloge igraju Leonardo Dikaprio i Kler Dejns. Ovo ostvarenje reditelja Baza Lurmana koje je premijerno prikazano 1996. godine i danas ima brojne obožavaoce koji uživaju u Šekspirovoj ljubavnoj priči.  

Nacionalni pjesnik

Pisac, pjesnik i glumac, Viljem Šekspir, rođen je 26. aprila 1564, a umro 1616. godine. Smatraju ga engleskim nacionalnim pjesnikom. Zauzima jedinstven položaj u književnosti, a predstave koje je pisao krajem 16. i početkom 17. vijeka danas se izvode u brojnim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana