Muzička bajka kao put u mir

Aleksandra Madžar
Muzička bajka kao put u mir

Banjaluka - Muzička bajka "Plemeniti Hahaj i strašni Hehej" po tekstu Ranka Pavlovića i u režiji Luke Kecmana premijerno je izvedena za najmlađu publiku u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Nova predstava na sceni Dječijeg pozorišta RS, zasnovana na obrascu savremene bajke, u četvrtak uveče pokazala je mališanima kako ljepota pobjeđuje surovost, dobrota zlo, a kako je plemenitost duše najmoćnije oružje.

- Pobjeda dobra nad zlim, pobjeda umjetnosti nad divljaštvom bio je osnovni cilj ove predstave. Trudio sam se da tekst bude primjeren mladom čovjeku, odnosno djetetu i da mu bude shvatljiv - kazao je poslije premijere Pavlović.

Za ekipu koja je radila na predstavi, kako kaže, ima samo riječi hvale i dodaje da se Luka Kecman pridržavao u najvećoj mogućoj mjeri njegovog teksta, te ponudio gledaocima ono što je bila i Pavlovićeva želja.

- Mladen Matović je muzikom oplemenio tu ideju, tako da prema onom što ja kao autor mogu da zaključim jeste da su djeca dobila jednu predstavu koja govori da je mir naš izbor, da dobro uvijek pobjeđuje zlo - istakao je Pavlović.

Priča o dvije susjedne carevine gdje je na jednoj strani ratoborni car Hehej čiji lik tumači glumac Duško Mazalica, koji želi da porobi carevinu miroljubivog cara Hahaja kojeg glumi Slobodan Perišić, 40 minuta držala je pažnju svih prisutnih.

Oba cara stvorila su vojsku, Hehej naoružanu, a Hahaj neobičnu vojsku umjetnika koja je na sceni Dječijeg pozorišta RS mališanima pokazala koliko je snaga umjetnosti moćna i važna.

- Bilo je jako zanimljivo igrati ulogu negativca, koji nije odmah bio strašan. Trebalo je poredati njegove osobine od strašnih ka onim koje su potpunom kontrastu. Znao sam na početku da treba kroz njegov lik probuditi karakter kukavice, jer je taj raspon od strašnog do kukavice izazvao komične efekte - rekao je Mazalica.

Pored Mazalice i Perišića svoje glumačke kreacije pokazali su i Božana Bijelić kroz ulogu carice Hahajke, Đurđa Babić, Aleksandar Blanić, Aleksandra Spasojević i Dragan Banjac.

Hehejeve vojnike tumačili su Đorđe Janković, Željko Milićević i Saša Terzić, dok su ljepote umjetnosti na sceni pokazali Hahajevi umjetnici Svjetlana Andrić, Zorana Šuman i Snežana Milidrag.

Rad na scenografiji i kostimografiji i ovaj put povjeren je Dragani Purković Macan, a koreografija Ani Tešić.

Pobjeda

U neobičnoj borbi strašnim Hehejevim ratnicima prvo se suprotstavlja vojska pjesnika, pred čijim stihovima i njihovom ljepotom zastaju oni koji su naoružani ubojitim oružjem. Poslije toga, suprotstavljaju se slikari pred čijim prekrasnim radovima ratoborni Hehejevi vojnici polažu oružje, a na kraju vojska Hahajevih muzičara izvojevala je konačnu pobjedu i počeo je novi hiljadugodišnji mir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana