Mladen Materić: “Kuhinja” podsjeća da smo se otuđili

Aleksandra Madžar, Foto: G. Šurlan
Mladen Materić: “Kuhinja” podsjeća da smo se otuđili

Banjaluka - Publika koja dođe na premijeru predstave “Kuhinja” imaće priliku da vidi promjene koje su uticale na današnji način života. Među tim promjenama je i činjenica da se sve više stvari dešava izvan kuće, a sve manje u njoj.

Rekao je reditelj Mladen Materić koji je na scenu Narodnog pozorišta Republike Srpske postavio predstavu “Kuhinja”. Materić je zajedno sa austrijskim dramskim piscem Peterom Handkeom radio na tekstu “Kuhinja”.

Reditelj koji živi i radi u Tuluzu u Francuskoj, osamdesetih godina osnovao je “Tetovirano pozorište” u kojem je od početka sa članovima teatra tražio novi pozorišni izraz. Vođeni činjenicom da se suština ljudskih odnosa nalazi izvan svijeta riječi i njihovog značenja, uspostavili su radnju kao osnovni element pozorišnog jezika.

- Na sceni su različite situacije u jednoj kuhinji od jutra kada ustanemo. Predstavljeni su momenti kada se djeca spremaju za školu, odrasli na posao pa sve do trenutaka kada nekad kasno u noć sjedimo u kuhinji, polažemo neke teške račune sami pred sobom ili sa onima sa kojima živimo - kaže Materić.

Tišina i odsustvo riječi činili su većinu predstava Mladena Materića, ali komad “Kuhinja” donekle je poseban jer djelimično vraća riječi na scenu.

- Predstava “Kuhinja” je za mene drugačija već po tome što je to tekst Petera Handkea, koga sam cijenio i prije nego što smo se upoznali. Prijedlog teksta je slobodniji, nekad je u formi pjesme, ponekad u formi zapisa, fragmenata, mogućeg dijaloga. Glumci i ja smo koristili tu slobodu i od tog materijala zajedno smo pravili predstavu - kazao je Materić.

Kaže da “Kuhinja” postavlja pitanja o društvenoj promjeni koja se dešava u Evropi, gdje je gotovo završena, a kod nas je u toku.

- Uspostavljen je novi odnos između privatnog i javnog. Mnoge ustanove rade od devet do 18 časova, a to je već radikalna promjena načina života - naglasio je Materić.

Smatra da je današnje društvo željelo te promjene, ali da je sa njima došao i čitav niz nekih drugih stvari koje nam nisu bile na spisku želja.

- Pozorišna scena nije mjesto sa kojeg se daju odgovori, već mjesto na kojem se postavljaju pitanja. Sa onoliko sposobnosti koliko imamo na sceni pokušavamo da pristupimo nekoj istini i stvarnosti - kaže Materić dodajući da pozorište treba da govori o životu koji živimo.

Ističe odličnu saradnju sa Narodnim pozorištem Republike Srpske.

- U ovom pozorištu ima mnogo dobrih glumaca i predstava. Za Banjaluku me veže i činjenica da sam ovdje živio u ranom djetinjstvu od druge do osme godine tako da su svi moji pojmovi o svijetu formirani baš u ovom gradu - prisjetio se Materić.

Premijera

Premijera predstave “Kuhinja” biće održana večeras u 20 časova na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske. U predstavi igraju Slađana Zrnić, Sandra Ljubojević, Snježana Štikić, Vedrana Mačković-Zubović, Miljka Brđanin-Babić, Ljubiša Savanović, Zlatan Vidović, Vladimir Đorđević, Rok Radiša, Aleksandar Stojković i Filip Babić. U radu na predstavi učestvovala je i Anja Stanić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana