Međunarodni festival mladog glumca Zaplet 07: Brak - kruna ljubavi ili nametnuta obaveza?

Aleksandra Madžar
Međunarodni festival mladog glumca Zaplet 07: Brak - kruna ljubavi ili nametnuta obaveza?

Banjaluka - Onima koji organizuju kulturne događaje, kao i onima zbog kojih se organizuju, takve manifestacije uvijek su od velikog značaja. Neki su više, neki manje posjećeni, posvećeni različitim granama umjetnosti, ali "Zaplet" je poseban.

Poseban iz više razloga, a na prvom mjestu je to što je ovaj festival Gradskog pozorišta "Jazavac" posvećen mladim glumcima, onima koji sa nestrpljenjem ulaze u svijet glume.

Sedmi put, "Zaplet" je mnogobojnoj publici i mladim talentima otvorio svoja vrata. Ova sedmica, počela je svečano, a ponedjeljak "obučen" u pozorište i njegovu savršenu neizvjesnost poklonio je Banjaluci i svim gostima premijeru komada "Bračni parastos" koji je režirala Đurđa Tešić. Aplauz poslije premijere, otvorio je na neki način i "dane aplauza" koji slijede, jer su ove godine "Jazavci" pripremili bogat i kvalitetan festivalski repertoar.

Na sceni likovi, koje srećemo svakodnevno, ili bolje rečeno, scena kao lično ogledalo svakog od nas u nekom trenutku. Naše misli, pretvorene u replike odjekuju salom, a na pozornici ljubavni par pred važnom odlukom sa različitom životnom filozofijom, doživljajem braka, ali sa istim osjećajem u srcu, oni se vole, iznad svega.

Glumački duo Snježana Štikić i Aleksandar Blanić pravo su osvježenje na sceni, a svojim glumačkim vještinama držali su pažnju svih prisutnih, a oni "posebni momenti" između glumaca i publike, kada se iz publike čuje smijeh i aplauzi, bili su česti. Redala su se pitanja da li je brak kruna ljubavi, da li je čovjek sposoban da voli samo jednu osobu do kraja života, imamo li hrabrosti obećati jedan dio nas nekome za cijeli život?

- Nadam se da će ova predstava biti povod za razgovor parovima koji je pogledaju. Ako bar negdje potaknu razgovor između ljudi koji godinama žive zajedno, a ne usuđuju se da pričaju o tim važnim temama, jer znaju gdje će taj razgovor odvesti, možda mogu uraditi pravu stvar - kazao je Blanić, nakon premijere.

Objasnio je da se Šon, lik kojeg tumači, ne razlikuje mnogo od njega u privatnom životu.

- Vjerujem da je i to bio neki okidač zašto su mene izabrali na kastingu. Sličnog mišljenja i slična iskustva imaju i Đurđa i Snježa, pa je iz tih razloga bilo lakše da ovu priču uprirodimo  - dodao je on.

Sa Blanićem se složila i Štikićeva, koja priča da su komad postavljali tako da bude šarmantan, simpatičan, kao neka romantična komedija, koja u pozadini ima ozbiljnu temu, o trenutku kada se lome životi ljudi.

Poslije premijere posjetioci su se družili sa hrvatskim glumcem Tarikom Filipovićem u kafeu "Pauza", koji je gost festivala.

Izložba "Dislajk"

U premijernoj noći otvorena je i izložba "Dislajk" odbijenih i prihvaćeni pozorišnih plakat autora Saše Đorđevića. Đorđević koji je dugogodišnji saradnik Gradskog pozorišta "Jazavac" publici je objasnio čime se vodio tokom selekcije, a ekipi teatra zahvalio na gostoprimstvu i pruženoj prilici da se prvi put samostalno predstavi publici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana