Mala sirena kao iz bajke

Aleksandra Madžar
Mala sirena kao iz bajke

Banjaluka - Predstava "Mala sirena" koju je po jednom od najpopularnijih "Diznijevih" animiranih filmova režirao Aleksandar Pejaković premijerno je izvedena u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Premijera je održana u srijedu uveče, a najmlađa publika bila je oduševljena bajkom koju je u izvornom obliku napisao slavni Hans Kristijan Andersen.  Publika je dugim i jakim aplauzom ispratila glumački ansambl pružajući podršku glumcima koji su na zanimljiv način dočarali bajku uz koju su odrastale brojne generacije.

Naslovna uloga Male sirene-Ariel povjerena je operskoj pjevačici Miljani Brezičanin.

- Rad na predstavi "Mala sirena" predstavljao je veliko zadovoljstvo, a premijerna publika me oduševila. Posebno me raduje što je predstava držala pažnju dece sat vremena - rekla je Brezičanin.

Dodaje da joj je najteže bilo opravdati Malu sirenu i njene postupke na sceni.

- Prvenstveno je trebalo dočarati glas Male sirene i to je bio poseban izazov. Sa glumačke strane bilo je tu mnogo prepreka, jer u nekim momentima, poput lebdenja i plivanja, nisam mogla da koristim noge - kazala je Brezičanin.

Ističe da joj je saradnja sa rediteljem Aleksandrom Pejakovićem bila dragocjeno iskustvo.

Pejakoviću, koji je režirao na scenama Narodnog pozorišta Republike Srpske, Gradskog pozorišta "Jazavac" i banjalučkog Studentskog pozorišta, ovo je prva režija za djecu.

- Priznajem da sam imao tremu. To je velika odgovornost, jer djecu ne možete tako lako slagati. Morate im dočarati priču u koju oni vjeruju i poznaju je odranije - kaže Pejaković.

Ističe da je publika jačinom svog aplauza dokazala da joj se predstava svidjela.

- Zadovoljan sam kako je publika prihvatila predstavu i to se najviše vidi po krajnjem aplauzu. Uvijek osluškujem jačinu aplauza jer ona govori da je publika zadovoljna - kazao je Pejaković.

U glumačkoj ekipi predstave su i Milan Trninić, Đurđa Vukašinović, Svjetlana Andrić, Saša Terzić, Željko Milićević, Ana Anđelić, Zorana Šuman i Sanja Grujić. Interesantna scenografija i kostimografija je djelo Dragane Purković-Macan.

Prva postavka

- Miljana Brezičanin nije profesionalna glumica, ona je prije svega operska pjevačica, ali je jako talentovana. Siguran sam da ćemo se u budućnosti ponositi njome, ali ostaće zabilježeno da je u Banjaluci igrala Malu sirenu, jer je riječ o prvoj postavci bajke - kaže Aleksandar Pejaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana