Lutkarske pustolovine za najmlađe

Aleksandra Madžar
Lutkarske pustolovine za najmlađe

Istočno Sarajevo - Predstava "Sebični princ" beogradskog Pozorišta "Puž" podigla je zavjesu 15. međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2014" u Istočnom Sarajevu.

Najmlađa publika u ponedjeljak uveče imala je priliku da uživa u glumačkim kreacijama velikog prijatelja svih mališana Branka Milićevića Kockice koji u ovom komadu tumači naslovnu ulogu.

Manifestaciju je otvorio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija ukazujući na značaj ovog festivala.

Još jedan značajan događaj obilježio je početak festivala, a to je otvaranje izložbe Srpskog lutkarstva i pozorišnog stvaralaštva za djecu "Svetovi i junaci".

- Izložene lutke, kostimi, skice, fotografije i rekviziti svedoče o lutkarskim i dramskim predstavama inspirisanim književnošću za decu, bajkama i folklornim nasleđem celog sveta, a dela su umetnika iz Srbije, regiona i šire - rekla je autor izložbe Ljiljana Dinić.

Postavka je, kako je rekla, sigurno odgovorila i motu festivala "U ime lutkarstva!".

"Lut fest 2014." dodijelio je i plakete za životno djelo "Zlatna anima" reditelju i lutkarskom pedagogu iz Sofije profesoru Bonji Lungovu, za međunarodni doprinos razvoju lutkarstva u svijetu i u Srpskoj. Drugo priznanje otišlo je u ruke pozorišnom kritičaru, teatrologu i publicisti iz Sarajeva Vojislavu Vujanoviću, koji je kako navode, istrajan i posvećen  saradniku od nastanka ovog festivala.

- Profesor Lungov je ostvario opus lutkarskih režija na visokom estetskom nivou na scenama Bugarske, ali i Evrope. On je svojim umjetničkim ostvarenjima posebno zadužio srpski  pozorišni prostor režirajući na lutkarskim scenama Banjaluke i Niša - rekao je umjetnički direktor festivala reditelj Vitomir Mitrić.

Na 15. "Lut festu", koji traje do 16. maja, zaljubljenici u teatar imaće priliku da pogledaju domaće, kao i predstave iz  Rusije, Španije, Poljske, Srbije. Generalni pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana