Ljiljani Stjepanović “Žanka Stokić”

Agencije
Ljiljani Stjepanović “Žanka Stokić”

Beograd - Glumici Ljiljani Stjepanović danas je u Narodnom pozorištu uručena nagrada za stvaralačku zrelost i bogatstvo umjetničkog izraza “Žanka Stokić”, javljaju agencije.

Prvakinja Pozorišta na Terazijama Ljiljana Stjepanović 11. je dobitnica priznanja “Žanka Stokić” koje dodjeljuju Narodno pozorište u Beogradu, dnevni list “Večernje novosti” i grad Požarevac.

Ljiljana Stjepanović rekla je nakon uručenja nagrade da sada proživljava svoj najljepši san, jer u rukama ima statuetu Žanke Stokić.

- Za mene su glumci kao svetionici, ono svetlo koje ponekad upozorava, štiti i daje nadu. Žanka je naš svetionik. Ona je u srcima svih glumaca - kazala je Ljiljana Stjepanović.

Ona je navela da se za glumu priča da je kratkotrajna, ali da ona za nju predstavlja najljepšu i najplemenitiju umjetnost.

- Glumci daju svoje biće i ako su mudri od likova koje igraju mogu da uzmu i po neku osobinu - rekla je Ljiljana Stjepanović.

Glumica se zahvalila žiriju koji joj je dodijelio nagradu, a najviše Pozorištu na Terazijama u kojem je provela više od tri decenije.

Teatrolog Dragana Bošković rekla je da je Ljiljana Stjepanović na sceni uvijek osoba čiji lik tumači.

- Njen kvalitet je njena diskrecija. Njene pesme govore o njoj još više od njenih uloga. Želim da ona ostane kraljica smeha - kazala je Dragana Bošković.

Glumac Radoš Bajić rekao je da je nagrada uručena Ljiljani Stjepanović u slavu umjetnosti, talenta, dara, discipline i životne borbe.

- Čestitam svima na pažljivom izboru i tome što su znali da odaberu kome će dati tu štafetu filmske i glumačke umetnosti - rekao je Bajić.

Ljiljana Blagojević rekla je da je glumica Ljiljana Stjepanović “svoj raskošni i nikad okrznut glumački naboj nesebično darivala kolegama i svim ostalim saradnicima”.

- Otuda i pozivi reditelja da igra u više od stotinu pozorišnih premijera, da tumacci više od 50 televizijskih i filmskih uloga, otuda i sve one mnogobrojne nagrade na festivalima u zemlji i inostranstvu - rekla je Ljiljana Blagojević.

Nagrada “Žanka Stokić” svake godine uručuje se glumici koja je stvaralačkom zrelošću, bogatstvom stvaralačkog izraza i svojim umjetničkim ostvarenjem obilježila pozorišni i filmski život Srbije.

Odluku ovogodišnjem dobitniku priznanja donio je 22. februara žiri u kome su bili Mira Stupica, Manojlo Vukotić, Dejan Savić, Ljiljana Blagojević i Slavenko Saletović.

Priznanje se sastoji od plakete koju je osmislio slikar Geroslav Zarić, statuete Žanke Stokić u izradi vajara Milivoja Bogosavljevića i novčanog iznosa.

Nagradu “Žanka Stokić” ranije su dobile i glumice Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana