Ljiljana Stjepanović, glumica za Glas Srpske: Ljubav me drži na sceni 40 godina

Aleksandra Glišić
Ljiljana Stjepanović, glumica za Glas Srpske: Ljubav me drži na sceni 40 godina

Beograd - Kao optimista i entuzijasta ubeđena sam da umetnost može da oplemeni i bar na trenutak smiri čoveka. Zbog toga se više od 40 godina bavim glumom i gajim veliku ljubav prema poslu i publici.

Ovako je glumica Ljiljana Stjepanović objasnila bezgraničnu posvećenost pozorišnoj sceni i svjetlima reflektora, a potvrdu da njen rad visoko vrednuju dobila je proteklog vikenda u vidu nagrade "Belovodska rozeta". Priznanje za izuzetan doprinos srpskoj kulturi glumici je uručeno u Kruševcu u okviru 41. istoimene manifestacije koja je juče završena. Među ranijim dobitnicima ovog priznanja su Desanka Maksimović, Milorad Pavić, Dušan Kovačević, Vladeta Jerotić, Peter Handke...

- Izuzetno sam počastvovana što sam se našla u elitnom društvu, među takvim velikanima. U Kruševac se uvek vraćam sa radošću, tamo sam igrala dve predstave, vezala sam se za ljude i za kraj. Ovo mi je druga nagrada iz ovog grada, prva je bila "Bora Mihajlović" za doprinos kulturi Srbije - ispričala je Stjepanovićeva sa kojom smo razgovarali poslije snimanja posljednje epizode serije "Selo gori, a baba se češlja".  

Nije krila da joj je žao što je ovaj projekat završen.

- Upravo u kruševačkom okrugu snimali smo ovu popularnu seriju. Tužna sam što više sa nama nema Dragana Nikolića, Milorada Mandića Mande, ali i što su snimljene završne scene - rekla je glumica koja je široj publici najpoznatija po rolama iz brojnih serija kao što su "Bolji život" i "Srećni ljudi".

Istovremeno je kao prvakinja beogradskog Pozorišta na Terazijama decenijama plijenila stvaralačkom energijom, a nisu joj strane ni monodrame.

- Ova nagrada je, čini mi se, kruna moje karijere, a svaka nova je kao aplauz - kaže Stjepanovićeva koja je već nekoliko godina zvanično penzionisana.

Međutim, to je ne sprečava da tokom cijele godine uspješno komunicira sa publikom. Za vrijeme ovog razgovora spremala se za novi nastup.

- Kod mene ni leti nije zatišje. Sinoć sam do kasno snimala, pred zoru sam stigla kući, a odmah me očekuje monodrama "Gospođa ministarka" u Zemunu - otkrila je glumica primjećujući da je mladim umjetnicima teže nego kada je njena generacija počinjala karijeru.

- Ima više akademija i oni imaju manje prostora za rad. U vreme moje mladosti naša velika Jugoslavija nam je davala više prilika i angažmana. A ovoj deci neka je Bog u pomoć. Savetujem ih da budu uporni, jer se talenat i upornost uvek isplate - zaključila je Stjepanovićeva vraćajući se pripremama za nastup u Zemunu.

Rado gostuje u Srpskoj

- Vrlo rado dolazim u Republiku Srpsku, a Banjaluku jako volim. Svaki poziv mog naroda sa tih prostora mi je značajan. Teška je situacija za umetnike u celom regionu, ali nikada nije bilo, uvek je malo novca ulagano u kulturu. Ali, eto, mi se borimo i trajemo - kaže Ljiljana Stjepanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana