“Kuhinja” pomjera granice

Aleksandra Madžar, Foto: G. Šurlan
“Kuhinja” pomjera granice

Banjaluka - Predstava “Kuhinja”, autora Petera Handkea i Mladena Materića, koja je premijerno izvedena u subotu uveče ne velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, predstavlja novinu na repertoaru ovog teatra.

Materić je i režirao komad koji je okupio jedanaest glumaca Narodnog pozorišta Republike Srpske, a neobičnost “Kuhinje” ogleda se i u činjenici da se većina predstave odigrava bez riječi.  

Glumački ansambl je najvećim dijelom neverbalnim scenskim izrazom oživio svakodnevne situacije koje se dešavaju u  kuhinji gotovo svake kuće. Banjalučka publika je s pažnjom odgledala predstavu zasnovanu na pokretima u kojoj svaki rekvizit ima svoj život i dugim aplauzom podržala glumce nacionalnog teatra Srpske.

- Iako je na premijernom izvođenju uvijek veći pritisak, zadovoljan sam reakcijama publike. Publika je vidjela veoma zahtjevnu predstavu sa mnogo elemenata. Glumci su aktivno učestvovali, ali i svi ljudi zaduženi za rad na predstavi iza scene - rekao je Materić.

Glumac Ljubiša Savanović nije krio zadovoljstvo  poslije premijere.

- Već dva mjeseca radimo na ovoj predstavi na iscrpljujući, ali kvalitetan način. Dobili smo drugačiju, interesantnu predstavu, za ponos Narodnog pozorišta Republike Srpske. “Kuhinjom” smo pomjerili granice na pozitivan način - kazao je Savanović.

Među članovima glumačkog ansambla koji je pokazao da se suština ljudskih odnosa nalazi izvan svijeta riječi i njihovog značenja je i glumica Miljka Brđanin-Babić.

- Imali smo uzbudljiv i kreativan rad. Radili smo sa velikim čovjekom, velikim umjetnikom i rediteljem. Čast nam je što smo sarađivali sa njim i što je svoje znanje podijelio sa nama - istakla je Brđanin-Babić.

Sa Miljkom Brćanin-Babić u predstavi igra i njen devetogodišnji sin Filip Babić, kojem je to prva uloga.

- Jako je  čudan osjećaj kada sam na sceni zajedno sa sinom. Imala sam dvije treme, za sebe i njega, ali jako sam zadovoljna, bio je posvećen radu i trudio se - dodala je ona.

Da je cilj predstave “Kuhinja” bilo pomjeranje granice potvrdio je i glumac Aleksandar Stojković Piksi.

- Siguran sam da će predstava imati dug vijek i da ćemo se sa njom moći predstavljati u regionu, bilo gdje, bilo kome - rekao je Stojković.

Glumačka ekipa

U “Kuhinji” igraju Slađana Zrnić, Sandra Ljubojević, Snježana Štikić, Vedrana Mačković-Zubović, Miljka Brđanin-Babić,  Ljubiša Savanović, Zlatan Vidović, Vladimir Đorđević, Rok Radiša, Aleksandar Stojković i Filip Babić. U radu na predstavi učestvovala je i Anja Stanić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana