Kompozitor Svetislav Božić: Iz Hercegovine u carsku Rusiju

Aleksandra Madžar
Kompozitor Svetislav Božić: Iz Hercegovine u carsku Rusiju

Beograd - Opera "Melanholični snovi grofa Save Vladislavića" je posledica mojih slutnji i onih realnih činjenica do kojih sam došao vezanih za njegovu ličnost. Taj njegov hercegovački čok iz koga je pošao razvio se do neslućenih visina.

Ispričao je ovo za "Glas Srpske" veliki srpski kompozitor Svetislav Božić najavljujući premijeru ovog djela u subotu, 28. februara, na sceni Narodnog pozorišta Beograd.

-  Vladislavić je iz rodne Hercegovine, krša i kamena, otišao na dvor Petra Velikog, i postao iskusni diplomata koji je uspeo da napravi granicu između Kine i Rusije, na njoj podigne manastir Svetog Save, te da Puškinovu porodicu dovede na dvor Petra Velikog. Jovan Dučić pisao je o njemu, a mi smo dugo previđali njegovo postojanje. U operi sam stvorio panoramu sna, jer se snom najbolje vidi ono što je prošlo i sluti ono što će proći, najlakše se prevazilazi teška stvarnost - istakao je Božić.

Umjetnik koji je komponovao više od 200 djela, naglašava da grof Vladislavić ima sve ono što je ideal jednog Srbina da kad ode sa svog tla i svoje zemlje, nikad ne gubi osjećanje za svoj rod, krv i vjeru.

- To je ono što je visoko podiglo grofa Vladislavića. Doživeo sam ga srodnom Mehmed-paši Sokoloviću. Naravno, Mehmed-paša je promenio veru, ali čini mi se da je njegovo unutrašnje biće ostalo srpsko - priča kompozitor.

Grof postoji, kako kaže, i u biću Nikole Tesle i Mihajla Pupina.

- Vidim ga čak i u liku Novaka Đokovića i svih uspešnih mladih ljudi koji ne zaboravljaju svoje korene, a svoj dar mogu pokazati na tuđim terenima i drugim narodima - objasnio je kompozitor.

U nedostatku informacija, Božić se vodio stihovima Jovana Dučića,  Miloša Crnjanskog, Momčila Nastasijevića i Dejana Medakovića.

-  Mislim da sam uspeo da napravim sekularnu varijantu, gde imamo prizvuk Svete Gore i svih svetih mesta naših svetitelja, a da iz svega toga idemo ka srcu naše energije, a to je Simeon Mirotočivi. Meni je grof neka vrsta transformacije Simeona Mirotočivog - naglasio je Božić.

Djelo će izvesti ansambl opere Narodnog pozorišta u režiji Aleksandra Nikolića i pod dirigentskom palicom Đorđa Pavlovića.

Osim ove opere, publika u Beogradu imaće priliku da uživa u još dvije premijere ovog umjetnika. Riječ je o kompozicijama "Četa" i "Liturgija sv. Jovana Zlatoustog" koje će biti izvedene sutra u Kolarčevoj zadužbini.

- Ove su horske kompozicije, vezane za duhovno-teološki prostor. Potpuno smo u crkveno-duhovnom i svetovno-duhovnom tonu, jer se sve dešava u Kolarčevoj zadužbini. Dela će izvesti  hor RTS-a pod dirigentskom palicom Olge Milićević, a povod je Svetosimeonovska duhovna akademija - objasnio je Božić.

Publika u Banjaluci

- Voleo bih da i publika u Banjaluci čuje kompoziciju 'Melanhonični snovi grofa Save Vladislavića' i učiniću sve što je u mojoj moći da se to desi. Banjaluka je grad koji mi je u srcu. Nigde se nisam osećao tako duboko i dobro kao u vašem gradu - rekao je Svetislav Božić koji je čest gost Banjalučkih horskih susreta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana