Komedija podigla zavjesu

Ratomir Mijanović
Komedija podigla zavjesu

Trebinje - Tradicionalna kulturna manifestacija "Interdif dani malih stvari" u Trebinju otvorila je svoja vrata svim ljubiteljima teatra.

Organizator je Kulturna scena "Male stvari", a u programu će se predstaviti pozorišta iz Beograda, Zvornika, Šapca, Bugojna i Trebinja.

Program je otvorila ispitna predstava "Šta je sobar video" studenata treće godine Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, u režiji Srđana J. Karanovića.

Riječ je o urnebesnoj komediji u kojoj ugledni psihijatar pokušava da prikrije svoju preljubu koristeći se lažima, pri tom uplićući sebe i ostale aktere u sve veći haos. Na kraju biva primoran da ipak kaže istinu kako bi spasio svoju karijeru i brak i dokazao sopstvenu uračunljivost.

- Ove godine smo promijenili koncepciju festivala, tako da nećemo svako veče gledati predstave, već je planirana pauza od po dva do tri dana između svakog nastupa. Nastupiće i profesionalna i amaterska pozorišta, a naglasio bih da se predstave neće takmičiti za nagrade - rekao je direktor ove kulturne manifestacije Željko Milošević.

Program festivala biće nastavljen večeras, kada će se komadom "Heroj nacije" publici predstaviti Gradsko pozorište Trebinje.

U četvrtak, 3. oktobra, Gradsko pozorište Trebinje i Kulturna scena "Male stvari" izvešće predstavu "Laki komad", a ponedjeljak, 7. oktobar, rezervisan je za predstavu "One su htjele nešto sasvim drugo" Kulturne scene "Male stvari" Trebinje.

Pozorište mladih Zvornik predstaviće se "Retromorfozama" u režiji Ivana Tomaševića, a istog dana biće održana izložba pozorišne fotografije Jovana Vidakovića.

U utorak, 15. oktobra, Scena "Maska" iz Šapca predstaviće se monodramom "Autobiografija", koju je režirao Ivan Tomašević, a posljednje večeri festivala, u nedjelju, 20. oktobra, Teatar "Fedra" iz Bugojna izvešće predstavu "Ja ili neko drugi" u režiji Amela Ugarka.

Svi programi se održavaju u Domu mladih Trebinje u 20 časova, a cijena ulaznice za pojedinačnu predstavu iznosi dvije marke, dok je komplet za sedam predstava deset maraka.

Scena

"Dani malih stvari" su jedina pozorišna manifestacija koja u ovom dijelu BiH na jednom mjestu okuplja amaterska i profesionalna pozorišta. Prošlih godina festival je bio mjesto gdje su se okupljali pozorišni umjetnici sa svih prostora nekadašnje države, a imao je i edukativni karakter. Ove godine je sve to znatno skromnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana