Kočićeva priča otvara Teatar fest

Aleksandra Madžar, Foto: A. Čavić
Kočićeva priča otvara Teatar fest

Banjaluka - Premijerom predstave “S planine i ispod planine” po tekstu Petra Kočića u režiji Stele Korljan u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske biće otvoren 16. Teatar fest “Petar Kočić” koji će trajati od 2. do 9. juna.

U Narodnom pozorištu RS u jeku su pripreme za Teatar fest, glavni dio posla je završen, jer su izabrane predstave koje će se naći u takmičarskom dijelu programa.

-  Ove godine odgledao sam 37 predstava iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore. U skladu sa propozicijama festivala trudio sam se da napravimo selekciju koja neće biti po svaku cenu omeđena čvrstim konceptom - rekao je selektor ovogodišnjeg Teatar festa Miroslav Miki Radonjić.

Ističe da je zanemario lični senzibilitet pozorišnog gledaoca i da je izabrao predstave koje govore o fenomenima vezanim za naše vrijeme, ali koje u umjetničkom i estetskom smislu predstavljaju relevantno pozorišno ostvarenje.

U takmičarskom dijelu programa bića predstave “Daboga te majka rodila”, koprodukcijski projekat Hrvatskog narodnog kazališa “Ivan pl. Zajac” i HKD teatra iz Rijeke, “Grebanje ili kako se ubila moja baka” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, kao i “Sava Savanović - Vampirska simfonija” Narodnog pozorišta iz Kikinde.

Zrenjaninsko Narodno pozorište “Toša Jovanović” predstaviće se komadom “Zla žena”, a publika će imati priliku da pogleda i predstavu “Zdrav(o) život(e)!” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

- U skladu sa predhodnim festivalaima i propozicijama Teatar festa trudio sam se da akcenat bude na dramaturgijama zemalja u regionu - objasnio je Radonjić.

U takmičarskom programu je i komad “Elijahova stolica” koprodukcijski projekat Jugoslovenskog dramskog pozorišta i MESS teatra iz Sarajeva.

Predstava “Kuhinja” po tekstu Petera Handkea i Mladena Materića, u režiji Mladena Materića, zatvoriće fest, a kao i svake godine biće dodijeljene nagrade najboljima.

Publika

- Ubeđen sam da će publika ovogodišnjeg festivala biti u prilici da odgleda odlične predstave nesumnjivog estetskog i umetničkog nivoa. Trudio sam se da to ne budu hermetične predstave, jer se  festivali prvenstveno prave zbog publike. Ni ove godine u takmičarskom delu programa neće biti predstave Narodnog pozorišta RS - kaže Miroslav Miki Radonjić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana