"Kako sam naučila da vozim" najbolja predstava na "Zapletu"

Srna
"Kako sam naučila da vozim" najbolja predstava na "Zapletu"

BANjALUKA - Predstava "Kako sam naučila da vozim" Hartefakt pozorišta iz Beograda u režiji Tare Manić proglašena je za najbolju na Međunarodnom festivalu glumca "Zaplet" u Banjaluci, saopšteno je iz Gradskog pozorišta Jazavac.

Stručni žiri festivala u sastavu profesor teatrolog Mladen Šukalo, glumica Belinda Stijak i reditelj Nikola Bundal u obrazloženju ove odluke naveo je da predstava u svim svojim segmentima na jako suptilan i nježan način tretira izuzetno bolnu temu.

"Rediteljka, zajedno sa glumcima, koji su integrisani sa publikom i jedni drugima čine direktne partnere, uspijeva da, eliminacijom klasičnih pozorišnih sredstava, ispriča osjetljivu i traumatičnu priču koja nas sve vrijeme drži u emotivnom naboju i na samom kraju suoči sa uzrocima mehanizma zlostavljanja", dodaje se u obrazloženju.

Nagrada za najbolju glumicu festivala dodijeljena je Marti Bogosavljević za ulogu Malecke u predstavi "Kako sam naučila da vozim".

"Minimalnim glumačkim sredstvima Marta Bogosavljević, bez spoljnih elemenata, kreira uvjerljivo lik tinejdžerke Malecke u njenim različitim životnim dobima, kroz nezahvalnu nelinearnu fragmentarnu dramaturgiju", naveo je žiri.

Nagrada za najboljeg glumca pripala je Svetozaru Cvetkoviću za ulogu Teče u predstavi "Kako sam naučila da vozim".

Prema odluci žirija, Cvetković je pokazao suvereno vladanje dramskom situacijom i svim aspektima koje nudi dramaturški zahtjev i rediteljski poduhvat u svedenom scenskom prostoru.

"Lik Teče gradi slojevito, emotivno i uvjerljivo, te publiku do samog kraja drži na ivici empatije", navodi se u obrazloženju.

Šesnaesti Međunarodni festival glumca "Zaplet" počeo je 20. oktobra premijerom predstave "Bračno savjetovanje" Gradskog pozorišta Jazavac.

U takmičarskom dijelu učestvovalo je šest predstava iz regiona: "Kauboji" Gradskog pozorišta Prijedor, "Kako sam naučila da vozim" beogradskog Hartefakta, "Kramer protiv Kramera" Beogradskog dramskog pozorišta, "Cure" HNK Rijeka, "Mislim da treba da razgovaramo" Gradskog pozorišta Podgorica i "Smrt čoveka na Balkanu" Narodno pozorišta iz Kikinde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana