Jelena Sergejevna putokaz za mlade

Snežana Tasić
Jelena Sergejevna putokaz za mlade

Prijedor - Predstava "Draga Jelena Sergejevna" govori o problemima mladih ljudi koji se nalaze na prekretnici života.

Rekao je ovo glumac Pozorišta Prijedor Radenko Bilbija najavljujući premijeru koja će biti održana u petak na sceni ovog teatra.

- Komad Ljudmile Razumovske priča o maturantima koji se u jednom trenutku pitaju da li do ostvarenja životnih ciljeva treba ići putevima koji su moralni i utvrđeni etičkim normama kao ispravni ili na neki drugi način - kaže Bilbija.

Nova predstava nastaje u Omladinskom dramskom studiju "Živko Desnica" koji djeluje pri Pozorištu Prijedor.

Priča problematizuje odnose između učenika i nastavnika osvjetljavajući čitavu pozadinu koju stvaraju društvo i roditelji, kao i njihove lične ambicije i životna očekivanja.

Direktor Pozorišta Zoran Baroš podsjeća da je ovo treća premijera u 61. pozorišnoj sezoni koja je pripremljena posebnim povodom. Kaže da je predstava urađena zahvaljujući saradnji sa "Arcelor Mitalom", odnosno Fondacijom ove kompanije.

U predstavi igraju Tatjana Binjaš, Maja Brdar, Boris Tomić, Dimitrije Vokić i Dragan Mrkonjić.

Ljudmila Razumovska je svoj prvi komad "Draga Jelena Sergejevna" napisala 1979. godine, a on je izazvao prilično burnu reakciju tadašnje javnosti zbog svog beskompromisnog karaktera koji nije imponovao tadašnjem društvenom kontekstu. Poslije žučnih rasprava centralnog komiteta, donesena je odluka o zabrani ove drame. Ministarstvo za kulturu tadašnjeg Sovjetskog Saveza okarakterisalo je tekst kao "lažno i mračno prikazivanje težnji sovjetske omladine". Ipak, samo nekoliko godina kasnije, 1983. ova drama doživjela je svoje prvo izvođenje i ogroman uspjeh. Od tada je prevedena na mnogo jezika i izvođena širom svijeta.

Članovi Omladinskog dramskog studija "Živko Desnica" predstavu "Draga Jelena Sergejevna" pretpremijerno će izvesti sutra uveče u 20 časova, a prva repriza najavljena je za subotu u isto vrijeme.

Omladinski dramski studio u Pozorištu Prijedor osnovan je 2008. godine. Ime je dobio po glumcu Pozorišta Prijedor koji je umro 1998. godine, a koji je prvi u ovoj kući počeo rad sa mladim ljudima i čija je ideja bila da se u ovom pozorištu otvori scena za mlade talente.

Publika

Predstave Omladinskog dramskog studija "Živko Desnica" već su osvojile prijedorsku publiku. Polaznici škole glume do sada su igrali "Lovčevu kći", "Iza maske", "Opštu bolnicu", "Haldol depo" i "Predstave".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana