“Jazavac” slavi punoljetstvo premijerom uz drage goste

Rajko Vuković
“Jazavac” slavi punoljetstvo premijerom uz drage goste

BANjALUKA - Premijerom predstave “Bračno savjetovanje” u produkciji Gradskog pozorišta “Jazavac” biće otvoren 16. Međunarodni festival glumca “Zaplet”, koji će se održati u periodu od 20. oktobra do 26. oktobra.

Na ovogodišnjem festivalu gostovaće šest ansambala iz regiona koji će biti dio glavnog programa ovog poznatog i tradicionalnog festivala, koji se dugi niz godina održava sa velikim uspjehom u Gradskom pozorištu “Jazavac”. Predstave koje će ljubitelji pozorišne umjetnosti imati priliku da pogledaju su sljedeće “Kauboji” (Gradsko pozorište Prijedor), “Kako sam naučila da vozim” (Pozorište “Hartefakt”), “Kramer protiv Kramera” (Beogradsko dramsko pozorište), “Cure” HNK Rijeka, zatim “Mislim da treba da razgovaramo” (Gradskog pozorišta Podgorica ) i “Smrt čoveka na Balkanu” (Narodno pozorište Kikinda). 

Tradicionalno glavni program i ove godine festivala biće ispraćen zanimljivim pratećim programima, tokom kojeg će se održati razgovori sa poznatim glumcima Svetozarom Cvetkovićem, Nebojšom Ilićem i Draganom Mićalovićem. 

Pomenutom predstavom “Bračno savjetovanje” po tekstu Danijela Glatauera, a u režiji Željka Stjepanovića, biće otvorena nova sezona gradskog pozorišta “Jazavac”, kao i ovogodišnji Međunarodni festival glumca “Zaplet 16”. Reditelj i glumac Željko Stjepanović novu predstavu “Bračno savjetovanje” opisuje kao pozorišni lijek za melodramske probleme.

- Ovo nije predstava samo za one koji su trenutno u braku, nego i za sve one koji se spremaju da uplove u bračne vode, da vide šta ih sve čeka, kao i za one koji su se nasukali na bračne hridi, da vide gdje su griješili i da te greške ne ponove, ukoliko se opet odluče da uđu u brak. Naš savjet za sve one koji su u braku je svađajte se, ali pošteno! Ako ne znate kako, idite na “Bračno savjetovanje”, a ako se i razvedete, nije tragedija. Samo vas molimo da sve što radite radite sa osmijehom na licu. I ne zaboravite, smijeh je najbolji lijek - rekao je Stjepanović. 

U predstavi igraju Snježana Mišić, Željko Erkić i Željko Stjepanović. Scenograf i kostimograf je Zorana Klječanin. Lektor je Aleksandra Savić, a organizator je Jelena Dakić. 

U susret novoj sezoni i ovogodišnjem izdanju festivala Dragana Marić, predsjednica UO UG Gradsko pozorište “Jazavac” i direktorica festivala, osvrnula se na to šta je sve pozorište, koje ove godine slavi punoljetstvo, uspjelo da ostvari.

- S obzirom na činjenicu da Gradsko pozorište “Jazavac” ove sezone proslavlja 18 godina rada, kao njegov osnivač i pokretač, s ponosom mogu da kažem da je “Jazavac” izrastao u profesionalno i respektabilno pozorište, kako kod nas tako i regionu. Proteklih godina ogromnim trudom, radom, entuzijazmom, znanjem i voljom uspjeli smo postati jedno od prepoznatljivijih institucija u gradu obogaćujući kulturnu scenu raznovrsnim savremenim predstavama što privlači posjetioce i doprinosi kulturnoj raznolikosti. Takođe, jedan od najznačajnijih programa u našem radu jeste škola glume i govora koju pružamo mladima, ali i odraslima obrazovanje i kulturnu edukaciju podstičući mlade i razvijajući vještine među lokalnim stanovništvom. Kao kulturna institucija, “Jazavac” pomaže u oblikovanju grada i jačanju zajedništva među građanima. Sve ove činjenice čine “Jazavac” ključnim faktorom u razvoju kulturnog i društvenog života Banjaluke - rekla je Marićeva.

Ulaznice za sve festivalske predstave su u prodaji, a ulaz na sve prateće programe je slobodan. 

PODRŠKA

Ovogodišnji “Zaplet” podržala je kompanija “m:tel”, koja već tradicionalno podržava brojne kulturne događaje širom Srpske.

Šef Službe za odnose s javnošću kompanije “m:tel” Stefan Ličina ističe da je podrška kulturi od velikog značaja prevashodno zbog duboke vjere da je umjetnost ta koja povezuje ljude

- Za “m:tel” podrška kulturi nije samo društvena odgovornost, već duboko vjerovanje da umjetnost inspiriše, osnažuje i povezuje ljude - rekao je Ličina. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana