Izvorna grupa Potkozarje iz Prijedora: Čuvari tradicije izvornog pjevanja

Milijana Latinović
Izvorna grupa Potkozarje iz Prijedora: Čuvari tradicije izvornog pjevanja

Banjaluka - Izvorna grupa "Potkozarje" osnovana je davne 1987. godine, na inicijativu Slobodana Brdara, kao prva grupa na području gdje se pjeva izvorna potkozarska pjesma, s ciljem da oživi izvorno pjevanje i sačuva glasove.

U to vrijeme grupa je brojala dva prvaka i devet članova. Učestvovala je na susretima izvornih pjevanja u Srbiji, Austriji i Njemačkoj. Danas, izvornu grupu "Potkozarje" čine prvak pjesme i umjetnički rukovodilac grupe Slobodan Brdar i polagači Vojin Bera, Ratko Cvijić, Marinko Bogunović i Branko Đukanović.

- Današnja grupa "Potkozarje" nastala je udruživanjem članova nekadašnje izvorne grupe "Potkozarje" i grupe "Janjac" iz Svodne. Naše pjevanje je horsko. Prvak pjesme je veoma bitan, on počinje pjesmu, vodi glas. Tekst se mora unaprijed znati, svaki glas ima svoje specifičnosti, dužine, ponavljanje, pripjeve, a završavanje pjesme je posebno bitno za polagače, oni moraju da održe pjesmu - ispričao je član izvorne grupe "Potkozarje" Vojin Bera.

Osim pomenutog, on ističe još dvije vrste pjevanja.

- Karakteristično je pjevanje u kolu, kada se počinje, pjeva se sporo, a kada se, kako mi to kažemo, kolo "odsiječe", onda tempo ubrzava i kolo se kreće prema pjevanju. Pjevanje na bas, gdje prvak pjeva sitnije, polagači ga prate dubinom glasa i tu vrstu pjevanja zovemo kontra, zato što je razlika između boje i visine različita. Što je prvak viši i melodičniji, a polagači krupniji i upareniji, to je pjesma ljepša - kazao je Bera.

Pjesme "Potkozarja" se izvode bez muzike. Jedini instrument koji može da prati ovu vrstu pjevanja je tamburica trožica.

- Uglavnom se pjeva u desetercu, a može se pjevati i u osmercu, što je dosta rjeđe. Mi nastojimo da za sedam minuta, koliko uglavnom traje naš nastup, promijenimo 11 glasova, da bi slušaoci imali priliku da čuju više različitih glasova i načina izvođenja - dodao je Bera.

Vrstu pjesama koju izvodi izvorna grupa "Potkozarje" teško je podijeliti u grupe i pjesme za određene prilike.

- Vrlo često izvodimo naše pjesme na raznim proslavama, slavama, osveštanjima hramova, obilježavanjima pomena brigade -  kazao je Bera. On je dodao da se pjesme biraju u zavisnosti od prilike i mjesta gdje se pjeva.

Proteklu godinu članovi izvorne grupe "Potkozarje" pamtiće po mnogobrojnim nastupima.

- Posebno bih istakao učešće na Prvom festivalu izvorne pjesme u organizaciji društva "Zmijanje" i nastup povodom obilježavanja Dana Trećeg puka vojske u kasarni "Kozara" -  ispričao je Bera.

Cilj im je, kako kažu, da sačuvaju izvorni način pjevanja od zaborava.

- Cilj nam je da zainteresujemo mlade ljude, ako ne da se bave ovom vrstom pjevanja, onda da ga bar nauče, da se jednog dana sjete nas i da mogu da prenesu na svoje potomke tradicionalni način pjevanja sa prostora Potkozarja - kazao je Bera.

Pored učešća na tradicionalnim manifestacijama izvornog pjevanja, članovi "Potkozarja" planiraju u narednoj godini da urade dva audio i video-snimka, s ciljem da sačuvaju izvornu pjesmu i način pjevanja, za buduće generacije.

Priznanja

Za vrijeme dugogodišnjeg postojanja izvorna grupa "Potkozarje" osvojila je sva priznanja koja su se osvojiti mogla. Posebno ističu pobjede na festivalu u Moštanici, pobjede u Jutrogošti, zatim priznanja sa Međunarodnog takmičenja u Piskavici i priznanje koje im je uručeno za rad i čuvanje tradicije povodom obilježavanja 120 godina rada srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana