Italiji "Zlatni kesten" na festivalu studentskih pozorišta "Kestenburg"

Ilijana Božić
Italiji "Zlatni kesten" na festivalu studentskih pozorišta "Kestenburg"

BANjALUKA - Predstava "Kineski šapat" autora i reditelja Luiđija Pjetra Bevilakva, koju su izveli studenti Univerziteta iz Fođe u Italiji, osvojila je nagradu "Zlatni kesten" na ovogodišnjem, petom Festivalu studentskih pozorišta "Kestenburg" koji je danas zatvoren dodjelom nagradu u Art bioskopu Banskog dvora u Banjaluci.

Nagrada "Srebrni kesten" pripala je komadu "Volim život" autora i reditelja Samanta Samarakodija koju su izveli studenti Univerziteta vizuelnih i izvođačkih umjetnosti iz Angode (Šri Lanka), dok je "Bronzani kesten" pripao predstavi "Plesna kuća" autorki Dijane Dijaz i Alme Flor Ade, te rediteljke Emili Klajon, a koju su odigrali glumci Pozorišta mladih u San Francisku.

O najboljima je odlučivao žiri koji su činile glumice Tamara Dragičević,  Ana Lečić i Nadežda Kostić.

Predstava "Bekstvo ka sebi" autorki Ljiljane Blagojević i Kaline Kovačević, za koju je režiju radila Kalina Kovačević, a koju su izveli studenti Fakulteta savremenih umetnosti iz Beograda, osvojila je Gran pri nagradu na ovogodišnjem "Kestenburgu". Ovu odluku donio je žiri selekcije fakulteta i akademija umjetnosti sa prostora bivše Jugoslavije koji su činili Elena Kostić, Renata Agostini i Vladan Ćurković.

Festival je okupio glumce sa šest kontinenata, a u takmičarskom programu izvedeno je 12 predstava, dok je u pratećem programu realizovano 38 događaja. Prateći program završen je 18. juna u Kruševačkom pozorištu, gdje su nastupili studenti Fakulteta muzičkih umetnosti sa komadom "Sestra Anđelika" u režiji Vladana Đurkovića. U takmičarskom programu izvedene su predstave iz Srbije, Francuske, Italije, Bugarske, Šri Lanke, Nigerije, Australije, SAD, Perua i Irana.

Urednica programa festivala "Kestenburg" Neda Simić Žerajić istakla je da je ova manifestacija značajna i velika ideja, jedan dio našeg kulturnog identiteta.

- Mladi autori u svojim umjetničkim rukopisima otvorili su velike teme, četiri mjeseca dijelili smo emocije, strahove, zebnje i nade, srećni što smo pronašli oslonac u sebi jer život je lijep ako ga ne tražimo na globusu, već tu gdje jesmo - rekla je Simić Žerajić.

Direktor festivala "Kestenburg" Aleksandar Pejaković najavio je tako šesti "Kestenburg" koji će, prema njegovim riječima, biti održan u šest gradova Republike Srpske u periodu od 6. do 8. marta 2025. godine.

"Kestenburgova" nagrada direkcije festivala za najbolji dramski predložak pripala je književnici Lani Bastašić za predstavu "Tata stiže kući" koju je izvelo Pozorište "Promena" iz Novog Sada. "Kestenburgova" nagrada za režiju pripala je Konstantinu Karakostovu i Bonji Lungovu za predstavu "Ljubav dona Perlimplina" Nacionalne akademije za teatar i film iz Sofije, dok je priznanje za total dizajn otišlo u ruke Kaline Kovačević za komad "Bekstvo ka sebi" u izvođenju Fakulteta savremenih umetnosti iz Beograda, a ovaj ansambl je osvojio i nagradu za kolektivnu igru. Takođe, Kalina Kovačević je za ovaj komad dobila i nagradu za koreografiju. "Kestenburgovu" nagradu za pedagoški rad dobile su Ljiljana Blagojević i Kalina Kovačević.

Tokom protekla četiri mjeseca nagrade "Mali kesten" za izvođače večeri u pratećem programu osvojili su Đorđe Kadijević, Nikolina Bilandžija, Srđan Ćirić, Milica Petković, Novak Novaković, Stefan Maksić, Maja Volk, Aleksandar Saša Vavić u Banjaluci, zatim Elena Trepetova Kostić, Nadežda Kostić i Aleksandar Ristanović u Beogradu, kao i Ana Gvozdenović u Kruševcu.

Žiri novinara

Nagrada žirija novinara dodijeljena je predstavi "Kineski šapat" Univerziteta iz Fođe. Žiri je radio u sastavu Mirna Samac, Predrag Ćurković i Ljubinko Spasojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana