Istina u Gradu sumnjivog murala

Aleksandra Madžar
Istina u Gradu sumnjivog murala

Banjaluka - Posljednjih dana mnogo se pisalo o novom muralu "Čiča" koji je u naselju Borik oslikao vrhunski umjetnik, Bozko iz Bugarske.

Nekima nije bilo jasno šta on predstavlja, nekima se svidio, drugima malo manje, kako god, "Čiča" je bio glavna tema na svim društvenim mrežama.

Cijela ova na neki način, pogrešno protumačena umjetnička priča u kojoj je smisao umjetnosti i pravih vrijednosti u potpunosti zanemaren, inspirisala je momke iz Antikulturnog teatra "Alija Sirotanović" da svoje ideje, na samo njima svojstven način uokvire u nastup "Grad sumnjivog murala".

Pljusak koji je u srijedu uveče okupao Banjaluku, nije spriječio publiku da salu banjalučkog Doma omladine ispuni do posljednjeg mjesta, ali i da njihov smijeh nadjača grmljavinu koja je pratila kišu.

- Ko to kaže, ko to laže, Banjaluka mala, nije mala, nije mala ima tri murala - čulo se sa scene, a u publici ovacije i aplauzi  koje su Igor Kalaba, Mirko Komljenović i Dušan Jokić, "održavali" više od sat vremena.

Izuzetno zadovoljni reakcijama publike, podijelili su utiske poslije nastupa.

- Reakcije su takve, jer na sceni govorimo istinu. Mi smo u stvari problematična mahala. Puno većih problema postoji, ali je bitno da je mural problem. Rugali smo se ljudima, koji imaju veće probleme, ali ipak imaju vremena da komentarišu mural, a to je klasično bježanje od realnosti - objasnio je Kalaba.

"Gradom sumnjivog murala", doveli su, kako objašnjava Komljenović u vezu  murale koje imamo u gradu i moral.

- Htjeli smo da prikažemo da se diže frka ni oko čega što nije egzistencijalno pitanje, jer mural ne možeš da pojedeš, ni da popiješ, ni da preživiš od njega. Na taj način oživjeli smo i naš palanački mentalitet - ističe Komljenović.

Priznajući da su pripreme za njihove nastupe haotične i apstraktne, objašnjavaju da inspiraciju i materijal za pripremanje skečeva, nalaze svuda oko sebe, ali da im pažnju uvijek privlače aktuelne teme, kao što je sada bio slučaj sa "Čičom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana