Internacionalni festival amaterskog teatra od četvrtka u Laktašima

Ilijana Božić
Internacionalni festival amaterskog teatra od četvrtka u Laktašima

LAKTAŠI - Premijera predstave “Smrt gospodina Goluže” pozorišta “Daske” u režiji Ognjena Todorovića, rađena prema noveli Branimira Šćepanovića, otvoriće 19. Internacionalni festival amaterskog teatra i to u četvrtak, 20. juna od 20 časova u velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje u Laktašima.

Kako su saopštili organizatori, festival će trajati do 23. juna, a sve predstave će biti odigrane u velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje Laktaši po principu dvije predstave dnevno u terminima od  18 sati, te od 20 časova, osim u subotu, 22. juna kada će druga predstava biti odigrana u 19 časova.

Festival je takmičarskog karaktera, a pored domaćina, publici će se predstaviti pozorišne grupe iz Banjaluke, Zagreba, Niša i Kaknja.

Nakon prve večeri kada je planirano premijerno izvođenje komada “Smrt gospodina Goluže”, druge večeri u takmičarskom dijelu programa u 18 sati biće odigran komad “Lajanje na zvezde” u izvođenju Studija “Jazavac” koji djeluje u okviru Gradskog pozorišta “Jazavac” iz Banjaluke.

Iste večeri, u petak, od 20 časova biće izvedena predstava “Kraljeva sluškinja-farsa u jednom činu” pozorišne grupe Doza drame koja djeluje u okviru Centra za razvoj kreativnih vještina iz Zagreba.

Planirano je da u subotu od 19 sati bude odigran komad “Polanski protokoli” Akademskog pozorišta SKC Niš.

Publika će u nedjelju od 18 časova moći da pogleda predstavu “Proces” Dramskog studija Kulturno-sportskog centra Kakanj.

U okviru revijalnog dijela programa, u nedjelju od 20 časova, biće izvedena predstava “Kraj jedne idile” Glinjol teatra iz Gline, a publika u subotu od 18 sati moći će i da pogleda prezentaciju rada škole glume u Laktašima čiji je mentor Božana Kukilo.

Svake festivalske večeri, nakon odigranih predstava, biće održan okrugli sto u Galeriji.

Stručni žiri ovog festivala čine apsolventkinja glume na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Anđela Rakočević, glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Anando Čenić, dramaturg Milan Gajić.

Organizatori pozivaju publiku na sve predstave, jer bez aplauza publike osjećaj jednom mladom glumcu, koji možda baš danas staje prvi put na ovu scenu, ne bi bio potpun. Ulaz na sve predstave je besplatan.

“Kraj jedne idile”

Iz Centra za kulturu i obrazovanje Laktaši saopštili su da će se u revijalnom dijelu programa naći predstava “Kraj jedne idile” u izvođenju mladih glumaca Bojana Dronjka i Anabele Sulić koji su ove godine magistrirali na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.  Riječ je o dramskoj predstavi koja objedinjuje stilska i izražajna sredstva fizičkog teatra uključujući savremeni ples, cirkusku umjetnost i mimiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana