“Hipnoza jedne ljubavi” 16. oktobra otvara “Dane komedije” u Bijeljini: U tmurnoj realnosti ljubav jedina nada

Milanka Mitrić
“Hipnoza jedne ljubavi” 16. oktobra otvara “Dane komedije” u Bijeljini: U tmurnoj realnosti ljubav jedina nada

BIJELjINA - “Hipnoza jedne ljubavi” je predstava koja već nekoliko godina oduševljava poklonike pozorišne umjetnosti u regionu, a sada će ovaj komad pogledati i bijeljinska publika, na 19. pozorišnom festivalu “Dani komedije”.

Rađena po tekstu i u režiji Dušana Kovačevića ova predstava okupila je glumce “Zvezdara teatra” i 16. oktobra podići će zavjesu ove pozorišne smotre, koja će do 6. novembra trajati u Centru za kulturu “Semberija”.

- Svake godine u Srbiji nestane jedan manji grad od četrdeset do pedeset hiljada stanovnika. Toliko nas je manje jer odlazimo - napuštamo zemlju, selimo se u neke druge krajeve ili put neba. A godine brzo prolaze i za deset godina nestaće grad od petsto hiljada stanovnika i ako se tako nastavi, Srbi će u Srbiji biti nacionalna manjina za stotinu godina. Jedina nada je ljubav prema bližnjima i zemlji kojoj dugujemo sve što imamo - naveo je sam autor o predstavi, koji je, kako su kritičari navodili, groteska o odlasku mladih iz zemlje, u kojoj glume Anica Dobra, Dragan Petrović, Slobodan Boda Ninković, Mina Sovtić, Ivan Mihailović i Uroš Jakovljević.

Narednu predstavu, koja je jedna od pet koje će publika imati priliku da pogleda, je komad “Šampioni”, pozorišta “Kart Blanš” iz Beograda u režiji Marka Misirače. Predstava će biti odigrana 25. oktobra, a izvešće je Milan Caci Mihailović, Marko Stepanović, Petar Mihailović, Miljan Prljeta i Branko Janković.

Pred publikom u Bijeljini 29. oktobra biće predstava “Šta ćemo sad?”, u režiji Erola Kadića, koju će izvesti glumci beogradskog pozorišta “Jugoart” Sofija Juričanin i Ivan Đorđević. Predstavu “Noćna straža”, po tekstu Fedora Šilija, u režiji Borisa Lieševića, izvešće 5. novembra glumci “Ateljea 212” Gorica Popović, Gordan Kičić, Tamara Dragičević, Jelena Đokić, Nenad Ćirić, Jelena Stupljanin, Stefan Bundalo, Uroš Jakovljević i Jelena Petrović - najavili su organizatori festivala.

Na zatvaranju smotre “Dani komedije” biće odigrana predstava “Naši dani” Narodnog pozorišta Republike Srpske, rađena po tekstu Željka Stjepanovića, a u režiji Juga Radivojevića. U predstavi glume Miljka Brđanin, Danilo Kerkez, Nataša Perić, Goran Jokić, Vedrana Mačković, Ljubiša Savanović, Bojan Kolopić, Rok Radiša, Radenka Ševo, Željko Erkić, Ognjen Kopuz, Dragoslav Medojević, Vladimir Đorđević, Maja Vujanović i Nikola Erceg.

Festival će biti održan uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana