Hasanaginica žrtva predrasuda i pohlepe

Aleksandra Madžar, Foto: A. Čavić
Hasanaginica žrtva predrasuda i pohlepe

Banjaluka - Predstava “Hasanaginica” koju je po tekstu jednog od najboljih srpskih dramskih pisaca Ljubomira Simovića režirala Olivera Đorđević premijerno je izvedena na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u prisustvu brojne publike.

Na premijeri koja je sinoć održana, publika je dugim aplauzom ispratila glumački ansambl pružajući podršku Simovićevoj drami koja je ostavila snažan utisak na sve koji su bili u pozorištu.

Postavljanje savremene “Hasanaginice” na scenu Narodnog pozorišta Republike Srpske, poslije četrdeset godina, predstavljalo je izazov za cijelu ekipu, ali istovremeno i veliku odgovornost prema značajnom piscu i njegovom djelu.

“Hasanaginica” na sceni nacionalnog teatra Srpske, donijela je mješavinu tradicionalnih vrijednosti i karakteristika savremenog društva.

Razapeta između dva društvena sloja, ova Hasanaginica postaje žrtva predrasuda, pohlepe i želje za vlašću, a sa tradicionalim likom iz narodne pjesme povezuje je bolna činjenica - objema oduzimaju dijete u kolijevci.

Zato ona u posljednjoj rečenici pred smrt govori ono što je njena tragična veza sa likom iz pjesme “Hasanaginica”, koja je Ljubomira Simovića inspirisala da napiše istoimenu dramu.

Opraštajući se sa sinom, Hasanaginica izgovara: “Ne znaju da je sudija u kolevci!”.  

- Još nisam sabrala utiske. Trebaće mi nekoliko dana da na pravi način sagledam koliko smo do sada uradili i koliko još možemo da uradimo - rekla je poslije premijere glumica Nikolina Jelisavac koja tumači naslovnu ulogu.

Jelisavčeva koja je još jednom poklonila publici snagu svog talenta ističe da je prvi susret sa publikom na pretpremijeri ipak najteži.

- Veliki je pritisak kada na prvom izvođenju predstave glumci osjete prisustvo publike u sali. Za sve nas mnogo stresa donijela je sama činjenica da smo počeli da radimo “Hasanaginicu” - ističe glumica.

Smatra da je premijera donijela drugačija osjećanja i energiju od pretpremijere i da je premijerno izvođenje bilo mnogo bolje.

Drama “Hasanaginica” igrana je na gotovo svim pozorišnim scenama nekadašnje Jugoslavije.

Ulogu Hasanage tumačili su istaknuti glumci kao što su Adem Ćejvan, Žarko Laušević, Josip Pejaković.

Hasanagu poslije toliko godina  na sceni Narodnog pozorišta RS igra Željko Erkić.

- Nije bilo lako igrati Hasanagu poslije velikih glumačkih imena, jer i pozorište i javnost nametnu neko breme. Međutim, vrlo brzo sam morao da zaboravim na sve te nedoumice i da pravim svoju kreaciju lika - kazao je Željko Erkić.

Kaže da je ovo najsavremenija dramatizacija komada Ljubomira Simovića, te da je rediteljka radnju pomjerila u današnje vrijeme.

- Situacije u kojima su ljudi poput Hasanage ili beg Pintorovića spremni da žrtvuju i svoje porodice zbog vlasti i politike, imamo i danas - smatra Erkić.

Rediteljka Olivera Đorđević kaže da predstavu na premijeri uvijek posmatra kao košarkaški trener, da li je svaki napad prošao kako treba.

- Ne mogu da kažem da li sam zadovoljna ili ne, trenutno ne razmišljam na taj način, ali mi je drago da publika lepo reaguje i da su glumci zadovoljni i ispunjeni - istakla je Đorđevićeva.

Osim Nikoline Jelisavac i Željka Erkića, u “Hasanaginici” igraju i Nataša Ivančević, Stevan Šerbeyija, Ljiljana Čekić, Goran Jokić, Boris Šavija, Branko Janković, Vladan Popović, Bojan Kolopić, Rajko Marčeta, Dejan Andrić.

Dramatizaciju teksta uradio je Branko Brđanin, dok je za zanimljiva scenografska rješenja bio zadužen doajen scenografije Todor Lalicki.

Kostimografija u predstavi povjerena je Jeleni Vidović.

Snaga jačeg

- Mnogo toga se promenilo od vremena kad su narodni pevači tu priču o nesređnoj ljubavi ženi age Arapovića pevali kao baladu, a opet mnogo toga je ostalo isto. Hasanaginica 2013. godine, takođe živi u muškom svetu kojim vladaju vrednosti koje se i dalje temelje na snazi jačeg. Bez obzira na njeno obrazovanje i emancipovanost, njen glas je uvek slabiji, njene odluke manje važne - kaže Olivera Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana