Guliver oživljava u scenskom spektaklu

Aleksandra Glišić
Guliver oživljava u scenskom spektaklu

Banjaluka - "Kralj žabac" i "Guliverova putovanja" obogatiće repertoar Dječijeg pozorišta Republike Srpske i pridružiće se festivalskim predstavama ovog teatra.

Najavio je ovo direktor Dječijeg pozorišta RS Predrag Bjelošević, govoreći o godišnjim planovima koji podrazumijevaju i organizaciju međunarodnog festivala. 

- Krajem marta počećemo rad na komadu "Kralj žabac". To će biti lutkarska marionetska predstava u režiji bugarskog reditelja Slavča Malenova, sa kojim uspješno sarađujemo već nekoliko godina - kaže Bjelošević.

Ovo pozorište nastaviće i sa angažovanjem domaćih mladih reditelja.

- Time ćemo nastaviti rad sa novim snagama, kao što smo to prošle godine uradili sa Aleksandrom Pejakovićem, koji je režirao "Malu sirenu" - kazao je Bjelošević.

Probe za predstavu "Guliverova putovanja" trebalo bi da počnu u junu, a režiju će povjeriti Jaroslavu Antonjuku iz Poljske.

- Poznata priča o Guliveru biće pravi spektakl na sceni za najmlađu publiku. Kombinacija teatra sjenki, lutaka i žive scene predstavljaće veliki ansambl projekat - ističe naš sagovornik.

Podsjetio je da je Jaroslav Antonjuk dobro poznat domaćoj publici jer je u Dječijem pozorištu RS režirao komade "Mali dimnjačar" i "Bila tri praseta". Svoje rediteljsko umijeće Antonjuk je pokazao na brojnim pozorišnim scenama širom Evrope.

- "Kralj žabac" i "Guliverova putovanja" biće festivalske predstave i planiramo da s njima putujemo na međunarodne manifestacije - kaže Bjelošević.

Napomenuo je da će kraj godine, kao i uvijek, biti u znaku novogodišnje predstave, za koju uvijek vlada veliko interesovanje publike.

Festival koji Dječije pozorište RS organizuje svake jeseni ove godine biće održan nekoliko dana ranije.

- Trinaesti međunarodni festival pozorišta za djecu trajaće od 28. septembra do 2. oktobra. Kada je riječ o organizovanju manifestacije, najveći problem predstavljaće mali budžet, koji odmah utiče i na program - najavio je Bjelošević.

Ovogodišnji festival biće u znaku mađarskog lutkarstva.

- Programsku koncepciju nećemo mijenjati jer bi za neke krupnije poduhvate trebalo mnogo više novca, ali ćemo se svakako potruditi da zadržimo rejting festivala. Publika je navikla da na festivalu gleda kvalitetne predstave iz različitih država, pa ne želimo da osiromašimo program - rekao je Bjelošević.

Revija

- Revija predstava "Dani dječije radosti" biće održana u martu na sceni Dječijeg pozorišta RS. Za deset dana izvešćemo deset različitih predstava, a ulaznice će biti duplo jeftinije i koštaće tri marke. To je prava prilika za sve mališane koji nisu gledali neke od naših predstava - kaže Predrag Bjelošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana