Gran pri predstavi „Luda šuma“ iz Slovenije

Ilijana Božić
Foto: GS

BANjALUKA - Gran pri za najbolju predstavu u cjelini pripao je komadu „Luda šuma“ Instituta „Kuskus“ i Umjetničke produkcije iz Slovenija , na 22.međunarodnom festivalu pozorišta za djecu koji je svečano zatvoren u Banjaluci.

O najboljima je odlučivao žiri koji je radio u sastavu profesorica Marijana Prpa Fink iz Srbije, dramaturg i reditelj Goran Bulajić iz Crne Gore i glumica Dječijeg pozorišta Republike Srpske Zorana Šuman. U konkurenciji je bilo 14 predstava iz devet država. 
Prema saopštenju žirija u predstavi „Luda šuma“ scenski jezik je građen nesvakidašnjim tehnikama scenskog izraza u kojim glumačko dejstvo, principi lutkarskog pozorišta i svega vidljivog na sceni ostvaruju stil igre koji etičkim i estetskim principima daju vrhunski pozorišni doživljaj za djecu.

Prema odluci žirija specijalna nagrada za kolektivnu igru dodjeljena je ansamblu Državnog lutkarskog pozorišta Ruse, Bugarska.

 - U predstavi „Pas koji ...“, glumci grade scenski jezik kroz radost igranja i doprinose snažnom dejstvu na djecu, kao publiku- navedeno je u saopštenju žirija.

Specijalna nagrada dodjeljena je predstavi „Kad je bio mrak“, Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda  za njegovanje i afirmaciju poezije u pozorištu.
Specijalna nagrada za dizajn lutkarskih likova dodjeljuje se predstavi „Čarobnjak iz Oza“, Pozorišta  „Lalka“ iz Varšave.

- Likovi koji su dizajnirani izuzetnim osjećajem za kreiranje likova kroz objekte i lutke, doprinijeli su čaroliji koja je sastavni dio predstave-objasnio je žiri.

Specijalna nagrada  za unapređenje odnosa između tradicije i modernog dodijeljena je predstavi „Predstave svjetskih zvijezda“ Teatra sjenki „Kemal Fatil Polat“ iz Istanbula.

- U predstavi je odnos prema tradiciji kroz staru pozorišnu tehniku „karađoz“ omogućio djeci da se upoznaju sa modernim muzičkim izrazom i na taj način prepoznaju vrijednost tradicije sa poštovanjem prema savremenim scenskim i medijskim izrazima - naveo je žiri.

GLUMAČKE NAGRADE:

Glumica Kristina Savkov osvojiđa je nagradu za ulogu Koraline, u predstavi „Koralina“ Pozorišta mladih iz Novog Sada.

- Glumica Kristina Savkov je vještim lutkarskim znanjem i vještinom vodila mladu publiku kroz čudesni svijet Koralininih doživljaja sa izuzetnim osjećajem za nijanse u brojnim promjenama kroz koje je glavna junakinja prošla-rekao je žiri.

Amanda Prenkaj nagrađena je za ulogu Fride u predstavi „Mala Frida“, Gradskog kazališta „Žar ptica“ iz Zagreba.

- Glumica Amanda Prenkaj tačnim izvođenjem zadatog scenskog zadatka, u građenju scenskog jezika kroz tjelesni izraz, otkriva djeci lik velike slikarke, gradeći emociju prijateljstva i iskrenosti, kao važnih principa u životnim procesima - istakao je žiri.
 
Glumcima predstave „Čarobnjak iz Oza“, Pozorišta „Lalka“ iz Varšave  dodjeljuju se 3 glumačke nagrade i to Magdaleni Pamula za ulogu Doroti koju gradi na matrici koja na originalan način priča dobro poznatu scensku priču i omogućava djeci da osjete magiju glumačkih vještina koje ravnopravno sa ostalim scenskim elementima donose emociju čarolije.

Hani Turnau za ulogu Doroti, koja izuzetnim poznavanjem igračkih, kao i pjevačkih veština, suptilnim nijansiranjem odnosa koje gradi na sceni sa drugim likovima, uvjerljivo dočarava lik Doroti.

Glumcu Gžegožu Felušu, koji ulogom Oza osobenim glumačkim izrazom i autoritetom uloge koju igra, sa glumačkim nijansama u scenskom izrazu, dočarava djeci svijet povjerenja, neophodnog u procesu odrastanja.

Nagrada „Dragan Banjac“

Nagrada „Dragan Banjac“ za najkomičniju glumačku igru dodjeljuje se Dominiku Karakašiću za ulogu Karlsona, u predstavi „Karlson s krova“, u produkciji Kazališta lutaka Zadar.

- Energija Dominika Karakašića, kojom već treći put plijeni pred banjalučkom publikom snažan su argument da i ovogodišnji Karlson, taj čudesni mali lutak u rukama ovog umjetnika ima srce koje je od sveg srca nasmijavalo, nasmijalo i oduševilo naše mališane - saopštio je žiri.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Jakubu Maksimovu za komad „Koralina“, Pozorišta mladih iz Novog Sada.  

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Igoru Vasiljevu za kkmad „Mala Frida“, Gradskg kazališta „Žar ptica“ iz Zagreba.

Nagrada za najbolju muziku pripala je Petru Kusu u predstavi „Luda šuma“ Instituta „Kuskus“ i Umjetničke produkcije Ljubljana, Slovenija.

Na 22.međunarodnom festivalu pozorišta za djecu učestvovali su:  Pozorište mladih, Novi Sad, Pozorište lutaka „Pinokio“ i Malo pozorište „Duško Radović“, Beograd, Srbija, Gradsko kazalište „Žar ptica“, Zagreb, Kazališna družina „Pinklec“, Čakovec i Kazalište lutaka, Zadar, Hrvatska, Pozorište „Vesel“, Veliko Trnovo i Državno lutkarsko pozorište, Ruse, Bugarska, Pozorište mladih, Sarajevo, Teatar „LALKA“, Varšava, Poljska, Institut „Kuskus“ i Umjetnička produkcija, Ljubljana, Slovenija , Pozorište „Tjatar“, Nitra, Slovačka, Teatar sjenki „Kemal Fatih Polat“, Istanbul, Turska  i Teatar „Neamera“, Puerto Real, Španija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana