Gran pri mađarskoj predstavi

Mirna Pijetlović
Gran pri mađarskoj predstavi

Banjaluka - Gran pri za najbolju predstavu pripao je mađarskoj predstavi "Matej, dječak sa guskama" u režiji Atile Fige, a u izvođenju Lutkarskog pozorišta iz Budimpešte.

Odlučio je ovo žiri Trinaestog međunarodnog festivala pozorišta za djecu Banjaluka 2014, koji su činili predsjednik Dragan Dovlev, glumac i reditelj iz Skoplja, te članovi prof. dr Zoran Đerić iz Novog Sada i prof. dr Mladen Šukalo iz Banjaluke, koji su od 28. septembra do 2. oktobra 2014. godine u konkurenciji za nagrade gledali deset predstava iz sedam zemalja.

Tako je nagrada za najbolju režiju i scenografiju pripala predstavi "Ružno pače" Gradskog pozorišta Podgorica iz Crne Gore, odnosno reditelju Jaroslavu Antonjuku i scenografu Evi Ferkašovoj.

Pet ravnopravnih glumačkih nagrada pripale su Judit Kovač za ulogu Klare u predstavi "Matej, dječak sa guskama" i Žoltu Tati za ulogu Mateja u istoj predstavi. Glumačke nagrade dobili su i Branko Ilić za role u komadu "Ružno pače" te Ana Marija-Lalova za uloge u predstavi "Patuljak dugog nosa", a nagrada je pripala i kompletnom ansamblu predstave "Alisa u zemlji čuda".

Stručni žiri je odlučio da dodijeli specijalne nagrade za animaciju Andrašu Lenartu iz teatra "Mikropodijum" iz Budimpešte, kao i za kostimografiju Svili Veličkovoj za predstavu "Patuljak dugog nosa" Državnog lutkarskog pozorišta Sliven iz Bugarske.

Da žiri nije pogriješio kada je u pitanju nagrada za kostimografiju potvrdili su burni aplauzi mališana za predstavu "Patuljak dugog nosa", koja je odigrana četvrtog dana festivala.

Iako su glumci stigli iz Bugarske i izvodili predstavu na maternjem jeziku, bogat kolorit kostima i profesionalna igra glumaca držali su pažnju banjalučkih mališana tokom cijelog izvođenja predstave.

"Patuljak dugog nosa" je priča o različitim ljudima koja govori o tome da nisu svi ljudi lijepi, ali da svi imaju pravo na pažnju, ljubav i prijateljstvo.

Posljednja takmičarska predstava izvedena u četvrtak ujutro na daskama Dječijeg pozorišta RS je "Ružno pače" Gradskog pozorišta Podgorica. Autor ove književne verzije Igor Bojović, na poetsko duhovit način pokreće temu različitosti, netolerancije, potrebe za prihvatanjem, ali sa nadom koju nosi ova priča da ljepota leži u srcu i ljudskoj osjetljivosti.

"Vjera u lutku"

Knjiga "Vjera u lutku" autora Edija Majarona iz Slovenije promovisana je u okviru pratećeg programa festivala. O knjizi su, pored autora, govorili scenograf i lutkar Agata Frajer, te teatrolog Miroslav Radonjić, koji je i recenzent knjige.

- Knjiga satkana od eseja, članaka, studija, intervjua priča o začecima i putu slovenačkog lutkarstva. Bogato ilustrovana knjiga je neizbrisivo svjedočanstvo o moći lutke koja ima beskrajne izražajne mogućnosti - istakao je Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana