Gran pri Čarobnjaku

Aleksandra Madžar
Gran pri Čarobnjaku

Banjaluka - Predstava "Čarobnjak iz Oza" u režiji Bonja Lungova i produkciji Pozorišta za djecu i mlade iz Skoplja, osvojila je Gran pri na 12. međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banjaluci.

Nagradu za režiju dobio je Bonjo Lungov za istu predstavu. Za scenografiju je nagrađena Eva Farkašova, koja je dio tima u predstavi "Palčica" Starog pozorišta "Karola Spišaka" iz Slovačke.

Do zaključenja ovog broja našeg lista sve je bilo spremno za svečano uručenje priznanja. Sa ravnopravnim glumačkim nagradama okitili su se Nina Dean (Čarobnjak iz Oza), Valerij Isajev (Priča o caru Irodu) i Tanja Kočovska-Pavlovska (Čarobnjak iz Oza). Za glumačke kreacije nagrađeni su i ansambli predstava "Palčica" i "Pekara Mišmar".

Specijalne nagrada uručene su Lutkarskoj radionici "JUKI" iz Kamakure iz Japana za razvoj mikrolutkarskog pozorišta, Tradicionalnom pozorištu marioneta "Tjatr" iz Nitre i Državnom lutkarskom pozorištu lutke, glumca i maske "Arlekin" iz Omska, za njegovanje tradicionalnog lutkarskog pozorišta.

Scenom "Čarobnjaka iz Oza" vladala je djevojčica Doroti, koja traži način da se vrati kući u Kanzas, ali usput mora da savlada sve prepreke zle vještice i Čarobnjaka. Na ovom putu stiče i tri nova prijatelja, prikazana kroz tri nezaboravna lika Strašila, Limenog Čovjeka i Prestrašenog Lava, a na festivalu odlično su prihvatili ovaj mjuzikl.

Odličnu scenografiju za priču o maloj djevojčici Palčici, koja želi da otkrije svijet, osmislila je Farkašova stvarajući na sceni svijet potpuno nov za mališane. Palčica je na sceni doživjela mnoštvo avantura u potrazi za prijateljima koji bi uvijek mogli razumjeti jedni druge.

"Hrabri krojač"

U čast nagrađenih sinoć je trebalo da bude izvedena predstava "Hrabri krojač" Pozorištanca "Puž" iz Beograda. "Priča o hrabrom krojaču" događa se nekada davno na dvoru kada su se za srce princeze borili mačevima. Gusar Strahinja izaziva na megdan dvorskog krojača koji uspijeva da ga savlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana