"Gospođica"otvara 93. sezonu u Narodnom pozorištu RS

Milanka Mitrić
"Gospođica"otvara 93. sezonu u Narodnom pozorištu RS

Banjaluka - Narodno pozorište Republike Srpske otvoriće novu, 93. pozorišnu sezonu premijerom predstave "Gospođica", u režiji Đurđe Tešić, koja će premijerno biti odigrana 18. oktobra u 20 časova.

Nacionalni teatar Srpske u novu sezonu, osim premijere ovog komada, rađenog prema istoimenom Andrićevom romanu, ulazi i sa premijerom kamerne opere "Bastijen i Bastijena" u režiji Igora Tešića. Ova opera biće odigrana 22. oktobra u 20 časova.

- Svi ljubitelji pozorišta u ovoj sezoni imaju čemu da se raduju. Narodno pozorište Republike Srpske, u punom kapacitetu zaista daje svoj maksimum, i evo već na samom početku sezone kreće u ostvarivanje određenih rezultata  - poručila je upravnica Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić.

Režiserka komada "Gospođica", koji je rađen u adaptaciji Vanje Ejdus, Đurđa Tešić, kazala je da je rad na predstavi bio izazovan i nimalo lak zadatak.

- Pre svega, trebalo je izuzetni Andrićev pripovedački dar prebaciti u dramski, odnosno, naći adekvatan dramski izraz i ispričati priču o Rajki Radaković. Andrićevo delo je studija karaktera jednog ženskog lika, koji je pomalo možda i skrajnut, jer je to deo trilogije u kojoj su "Na Drini ćuprija", "Travnička hronika" i "Gospođica" - navela je Tešićeva.

Kako je objasnila, postojala je samo jedna dramatizacija, rađena šezdesetih godina dvadesetog vijeka, a koju je radio Marko Fotez i koja je urađena u duhu tadašnjeg vremena.

- Mislim da je najznačajnije što ćemo ovom prilikom otkriti jedan snažni, dramski karakter, koji po snazi sudbine može da parira liku Petrije. Važno je da imamo takav dramski karakter. A ono što je tema predstave je jedna sudbina, koja je bazirana na nekom zavetu kojeg je Rajka dala svom ocu, koji je bankrotirao. To je zapravo prikaz jedne krajnje ljubavi i odanosti, jedan ekstremni karakter i životni izbor. Ona je osoba koja se odlučuje na krajnju štednju, i novca, i emocija i samog života - objasnila je Tešićeva.

Glumica Slađana Zrnić, koja igra glavnu rolu u predstavi rekla je da je prevelika odgovornost igrati Gospođicu, te da je ova adaptacija, na neki način, ispravljanje nepravde.

Prema njenim riječima, prilikom rada na liku i predstavi bilo važno da i ona i kolege imaju prostora za razvoj na sceni.

-  Mi zaista uživamo u tih sat i po vremena pričanja priče i mislim da su Đurđa i Vanja uspjele uspješno da adaptiraju ovu priču o ženi kojoj je život čudan i opasan. Ono što je meni najbitnije je da će sigurno oni koji nisu pročitali "Gospođicu", nakon predstave da je pročitaju, a oni koji jesu - pročitaće je ponovo - ispričala je ona.

Glumac Pavle Pavić u predstavi igra nekoliko likova, a s obzirom na to da je student i glumac mlađe generacije, istakao je da mu je čast što je dobio priliku da bude dio ove predstave.

- Čitajući roman, bio sam oduševljen lepezom i koloritom lika Rajke Radaković. Pošto igram likove koji su u njenom životu, bilo mi je važno da omogućim kolegama, prije svega Slađani, da odigra sve to što Gospođica ima u sebi - ispričao je Pavić.

Osim njih, u predstavi igraju  Nataša Ivančević, Danilo Kerkez, Bojan Kolopić i Belinda Stijak, a predstavu muzički prate muzičari koji su takođe na sceni.

Kada je riječ o drugoj premijeri u novoj pozorišnoj sezoni, publika će samo nekoliko dana nakon "Gospođice" imati priliku da vidi i kamernu operu "Bastijen i Bastijena".

Komad u režiji Igora Tešića, rađen je prema operi Volfganga Amadeusa Mocarta, a pod dirigentskom palicom Branke Radošević.

- Ovo je djelo koje je Mocart napisao sa 12 godina. I neka naša zvijezda vodilja u početku je bila da se bavimo tematikom tinejdžera, tinejdžerske ljubavi koja je svima nama najdraža. Ona nas i formira u ljubavnom svijetu, a kako odrastamo, zaboravimo na nju. S obzirom na to da je opera često na marginama, odlučili smo da prilagodimo i priču da smjestimo u savremeno vrijeme - kazala je dirigentkinja Branka Radošević.

Režiser Igor Tešić naveo je da je ova kamerna opera, u stvari, jedna tinejdžerska komedija i da je društvena uloga projekta ta da baš te mlade generacije, o kojima i govori, dovede u pozorište.

- Važno je da mlade generacije dovedemo na operu, da ih zainteresujemo za to, a kasnije je lako postavljati klasike na klasičan način i raditi na ostalim djelima. Takođe, ono što mi je jako bitno je što je mjesto radnje školsko, jer tu sve počinje - rekao je Tešić.

Uloga Bastijene pripala je Ivani Milinčić, Bastijena Mladenu Prodanu, a Kolasa Marku Milisavljeviću.

- Proces rada bio je predivan. Rad je tekao divno i upoznala sam divne kolege. Osim što su to kvalitetni operski glasovi, zaista su i sjajne osobe, te smo se lako našli na istim talasnim dužinama. Od početka je postojala hemija između nas, koja je doprinijela da se predstava razvije u pravom smjeru - kazala je Milinčićeva.

Osim njih, na sceni će se, kao muzička pratnja, naći članovi Simofnijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana