Gorke priče kupile žiri

Aleksandra Rajković
Gorke priče kupile žiri

Banjaluka - Predstava “Elijahova stolica” odiše snagom neposrednog iskustva i tragične ironije, u koju potone svaka tragedija, kada se sagleda njen kraj.

Ovim riječima žiri 16. Teatar festa “Petar Kočić” obrazložio je odluku da najboljom predstavom proglasi “Elijahovu stolicu”, koju je, po romanu Igora Štiksa, dramatizovao Darko Lukić i režirao Boris Liješević.

Komad je rađen u koprodukciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta i MESS-a.

Festival je završen sinoć dodjelom nagrada, a o laureatima je odlučivao žiri, u sastavu dr Miloš Babić, profesor, Nikola Pejaković, reditelj i Nebojša Bradić, reditelj.

Većina laureata nije se pojavila na dodjeli nagrada, jer su sa svojim pozorištima već bili otputovali.

Najbolja drama je “Grebanje ili kako se ubila moja baka” Tanje Šljivar u režiji Selme Spahić i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, “Hartefakta” i “Bitef” teatra.

Žiri je dramu okarakterisao kao poetsku, gorku priču o bolnom odrastanju u godinama poslije rata.

Egon Savin nagrađen je za režiju predstave “Zla žena” J. S. Popovića u izvođenju Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina, a žiri je istakao da je problem nasilja u porodici, koje se vrši nad ženom, ovaj reditelj kritički promislio i slojevito scenski iskazao.

Nagrade za glumačka ostvarenja dobili su Edita Karađole za lik Majke u predstavi “Dabogda te majka rodila”, koju je, po romanu Vedrane Rudan, dramatizovala i režirala Tatjana Mandić-Rigonat u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i HKD teatra Rijeka.

Nagrađeni su i Đuza Stojiljković za likove Jakoba Šnajdeja i Simona u “Elijahovoj stolici” i Ivan Đurić za ulogu Donija u predstavi “Zdrav(o) život(e)!” Lija Mekdugala u režiji Nikole Zavišića i produkciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad.

Specijalna nagrada otišla je u ruke Nikoli Zavišiću za režiju predstave “Sava Savanović” po tekstu Danice Nikolić-Nikolić u produkciji Narodnog pozorišta Kikinda.

U čast nagrađenih odigrana je predstava “Kuhinja” Narodnog pozorišta RS, koju je po tekstu Petera Handkea režirao Mladen Materić.

Priznanje RTRS-a

Radio-televizija Republike Srpske dodijelila je nagradu “Korak u hrabrost” Narodnom pozorištu iz Kikinde za predstavu “Sava Savanović - vampirska simfonija”.

Žiri RTRS-a naveo je nekoliko razloga za ovakvu odluku, a među njima je “za predstavu s nizom maštovitih, do sad neviđenih rješenja”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana