Gorica Popović: Carica Milica uloga mog života

Ratomir Mijanović
Gorica Popović: Carica Milica uloga mog života

Trebinje - Nagrade su kao trešnja na torti. Divno je kad ih dobijemo, ali one same po sebi ništa ne obezbeđuju. Za svakog glumca je najbitnije da traje i da stalno dobija nove uloge.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" popularna srpska glumica Gorica Popović, koja je gostovala u Trebinju sa predstavom "Hipnotizer" savremenog ruskog pisca Vasilija Sigarova. Popovićeva je adaptirala tekst "Hipnotizer" i stvorila pozorišnu predstavu u kojoj igra sa Bojanom Žirovićem i Feđom Stojanovićem. "Hipnotizer" govori o bračnom paru koji živi  u nekom od gradova današnje Rusije i koji je žrtva tranzicije.

Gorici Popović ove godine pripala je "Nušićeva nagrada" za životno djelo.

- Činjenica je da me nagrada sa Nušićevim imenom obradovala mnogo više od nekih drugih. Reč je o velikom komediografu koga veoma volim i čije delo dobro poznajem. Istina, nisam mnogo igrala likove iz njegovih komada, jer ga je moja matična kuća, "Atelje 212", retko imao na repertoaru - kazala je Popovićeva.

Međutim, ova glumica je od Nušićevih priča napravila svoju monodramu "Gospođa Milihbrot", koju je izvela više od stotinu šezdeset puta.

- U glumačkom svetu trajem gotovo četrdeset godina i veoma sam ponosna na svoj rad - kaže Gorica Popović.

Osim niza uloga koje je ova glumica ostvarila u pozorištu, na filmu i u televizijskim serijama, ona je i dio ekipe pank opere "Dom za vešanje" Emira Kusturice.   

- Sa Kusturicom nikada nisam radila na filmu. Sarađivali smo u pozorištu, a jedne godine smo 17 puta odigrali "Dom za vešanje" u Parizu, što je bilo odlično iskustvo - priča Popovićeva.

Govoreći o bitnim rolama koje su joj obilježile karijeru, Gorica Popović ističe ulogu carice Milice u filmu "Boj na Kosovu".

- To je zaista posebna uloga u mom životu. Ali ima tu još mnogo rola koje su ostavile pečat. Ljudi me prepoznaju i po drugim ulogama. Evo, i Trebinju me jedan policajac nazvao "Daro", po ulozi iz serije "Bolji život". Međutim, Milica je nešto posebno, istorijska žena, sa velikom hrabrošću - naglašava Popovićeva.

Kaže da je rad u pozorištu i na filmu uvek doživljavala potpuno različito.

- Rad u pozorištu je osluškivanje publike i razmena energije.

A film je nešto drugo, gde morate u jednom kadru da date emociju koja će objasniti film - smatra Popovićeva.

Uloge

Gorica Popović je od 1982. godine stalni član ansambla beogradskog "Ateljea 212". Na filmu je debitovala ulogom novinarke u "Mirisu poljskog cveća" (1977) reditelja Srđana Karanovića. Već za prvu veću ulogu, djevojke koja sumnja u ljubav svog mladića, u "Nacionalnoj klasi" (1979) Gorana Markovića, nagrađena je na nacionalnom festivalu u Puli "Zlatnom arenom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana